Umelá inteligencia s človekom diskutovala na odbornú tému. Prekonala ho

IBM vyskúšala, či umelá inteligencia dokáže s človekom viesť zmysluplnú debatu na odbornú tému. Dokáže a je v tom dokonca aj lepšia.

30.06.2018 17:30
umelá inteligencia, AI, stroj, superpočítač, robot Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Aké ťažké je pohádať sa s počítačom? Nie tak veľmi ako by ste si možno mysleli. Spoločnosť IBM predstavila nový systém umelej inteligencie s názvom Project Debater, ktorý dokáže viesť kritickú debatu s človekom. Naživo si to vyskúšala ostrieľaná debatérka Noa Ovadia, ktorá mala s umelou inteligenciou viesť otvorenú diskusiu na tému “Mali by sme finančne podporovať prieskum vesmíru?”

Umelá inteligencia bola so svojimi argumentami presvedčivejšia

Noa a rovnako tak aj umelá inteligencia mali najprv za úlohu nájsť na internete fakty a pripraviť si argumenty pre a proti. Obe strany následne predniesli štvorminútovú úvodnú reč, ďalšie štyri minúty sa venovali protiargumentom a nakoniec všetko v dvoch minútach zhrnuli. Hneď v úvode Project Debater na príkladoch ilustroval, že prieskum vesmíru je pre ľudstvo prínosný, lebo pomáha posúvať vedu dopredu a podnecuje v mladých ľuďoch nevšedné spôsoby myslenia. Noa mu následne oponovala s argumentom, že dotácie na vedu môžu byť lepšie v “pozemskom” výskume, než vo vesmíre. Umelá inteligencia na to zareagovala tým, že prípadné technologické a ekonomické prínosy prieskumu vesmíru prevažujú nad prínosmi iných vládnych výdavkov. Tí, ktorí sa diskusie zúčastnili, si mali následne vybrať argumenty ktorého z diskutérov boli pre nich prínosnejšie. Hádajte, kto zvíťazil? Podľa divákov ich umelá inteligencia dokázala svojimi argumentami obohatiť viac, než ľudská súperka.

Pre upresnenie, počas debaty umelá inteligencia reagovala na argumenty, ktoré práve použila súperka bez toho, aby ich mala vopred pripravené. “Téma na prvú prezentáciu tejto technológie bola vybraná s ohľadom na čo najzmysluplnejšiu debatu. Project Debater odráža súčasnú snahu IBM Research vyvinúť rozšírenú umelú inteligenciu, ktorá získava vedomosti z celej škály odborov a zvyšuje ľudskú inteligenciu,” uvádza IBM. Project Debater je súčasťou systému IBM Watson, ktorý je využívaný na celú škálu výskumov umelej inteligencie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #Watson #Project Debater