Vozidlo študentov TUKE prešlo na súťaži v Londýne na liter benzínu 418 km

Študenti Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) sa vrátili z európskeho finále pretekov v úspornej jazde Shell Eco-marathon Europe 2018, ktoré sa uskutočnilo v uplynulých dňoch v Londýne. So svojím vozidlom dokázali prejsť 418 kilometrov na liter benzínu.

10.07.2018 17:24
školstvo Shell Eco vozidlo SF TUKE Košice Foto: ,
Pilotka Jana Duchnovská vo vozidle, ktoré navrhli a zostrojili študenti Strojníckej fakulty Technickej univerzity Košice (TUKE) na medzinárodné preteky Shell Eco-marathon Europe 2018.
debata (2)

Mladý tím vysokoškolákov z Košíc sa postavil na trať spolu s ďalšími 146 tímami prevažne z Európy. Reprezentanti z 27 krajín na pretekoch ukázali, ako môže vyzerať mobilita budúcnosti.

V silnej konkurencii sa dokázali presadiť aj Košičania so svojím úsporným vozidlom, ktoré má samonosnú karosériu z uhlíkových vlákien, pákové riadenie a benzínový štvortaktný motor. „Študenti si konštruujú vozidlo sami, vďaka čomu si každý člen tímu otestuje doterajšie znalosti a zručnosti a zároveň nadobudne nové. Veľkou pridanou hodnotu je práca s materiálmi, čo potom môžu študenti pretaviť do praxe napríklad pri práci v automobilovom priemysle,“ zhodnotil význam pretekov Branislav Konečný, kapitán košického tímu.

Francúzi stanovili nový rekord

V rovnakej kategórii sa predstavili aj študenti Slovenskej technickej univerzity (STU) z Bratislavy. Ich vozidlo, tiež s pákovým riadením a benzínovým pohonom, prešlo na liter paliva 314 kilometrov. Medzi prototypmi so spaľovacím motorom zvíťazil francúzsky tím Microjoule-La Joliverie. Ten stanovil tohtoročný rekord v danej kategórii na 2324 kilometrov na liter paliva.

Okrem dvoch vysokoškolských tímov reprezentovali Slovensko aj stredoškoláci z Trnavy. Tým sa podarilo odjazdiť so svojím elektromobilom na jednu kilowatthodinu 153 kilometrov.

Košickí strojári z TUKE boli v roku 1994 prvým slovenským tímom a zároveň aj prvým tímom zo strednej Európy, ktorý sa zúčastnil na pretekoch Shell Eco-marathon Europe. Ich najlepším výsledkom doteraz je 783 kilometrov na liter paliva, ktorý je zároveň aj slovenským rekordom v súťaži.

Preteky v dňoch 5.-8. júla sa konali v rámci festivalu Make the Future Live v londýnskom parku Queen Elizabeth Olympic Park. Viac ako 15 000 návštevníkov si cez rôzne simulácie, virtuálnu realitu, prezentácie či súťaže pozrelo, ako možno budeme v mestách žiť, pracovať či cestovať o 50 rokov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Technická univerzita v Košiciach #TUKE