Nvidia naučila umelú inteligenciu retušovať fotky. Výsledky vyrážajú dych

Nvidia dokáže aj veľmi zašumenú či poškodenú fotografiu upraviť na nepoznanie. Pomáha jej v tom umelá inteligencia.

13.07.2018 08:00
Nvidia, umelá inteligencia Foto:
Umelá inteligencia si dokáže poradiť aj s úpravou veľmi nekvalitných fotografií.
debata

Nech sa snažíte akokoľvek, zachytiť večernú scenériu bez šumu pre vás môže byť nesplniteľným cieľom. Ak fotíte za šera alebo v prítmí, musíte s tým skrátka počítať. Pomôcť s odstránením šumu z fotiek môže softvér, no úprave je potrebné venovať čas. Nvidia v týchto dňoch ukázala, že sa to dá aj bez väčšieho úsilia a zásahu človeka. Umelú inteligenciu naučila retušovať aj veľmi nekvalitné alebo “poškodené” fotografie. Dokáže z nich odstrániť aj veľmi silný šum, vodoznaky či nápisy.

Nvidia naučila umelú inteligenciu odstrániť z... Foto: Nvidia
Nvidia, umelá inteligencia Nvidia naučila umelú inteligenciu odstrániť z fotiek šum.

Umelú inteligenciu Nvidia učila retušovať fotografie v spolupráci s výskumníkmi na kalifornskom inštitúte MIT a helsinskej Aalto University. “V oblasti hlbokého učenia (pozn. z angl. deep learning) sme sa zamerali na učenie neurónových sietí retušovať a opravovať fotografie zobrazovaním párov zašumených a čistých fotografií,” píše Nvidia, ktorá umelú inteligenciu učila pomocou série 50-tisíc fotografií.

Nvidii sa podarilo umelú inteligenciu naučiť retušovať fotky natoľko spoľahlivo, že v súčasnosti si už poradí aj bez druhého páru fotografie. Z akejkoľvek fotografie údajne dokáže získať maximum a vylepšiť jej kvalitu. Na základe výsledkov, ktoré spoločnosť prezentovala, možno súhlasiť, že sa jej to podarilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #Nvidia #úprava fotografii