Rolls-Royce pracuje na vývoji špeciálneho pohonu pre lietajúce taxíky

Taxíky vďaka propulznému systému budú môcť vzlietnuť kolmo zo zeme a prepravovať sa rýchlosťou až 400 kilometrov za hodinu.

17.07.2018 08:00
Rolls-Royce, lietajúci taxík Foto:
Náčrt lietajúceho taxíka v podaní Rolls-Royce.
debata (1)

Značku Rolls-Royce poznajú nie len motoristi, ale aj ľudia, ktorí sa zaujímajú o prúdové lietadlá. Rolls-Royce ako jeden z najväčších výrobcov prúdových motorov pre lietadlá navrhol špeciálny propulzný systém, ktorý by mohol byť súčasťou hybridného typu lietadiel. Spoločnosť doslova hovorí o lietajúcich taxíkoch, ktoré by na krátke vzdialenosti mohli prepravovať štyroch až piatich ľudí súčasne. Súčasťou takýchto dopravných prostriedkov by boli už spomínané propulzné motory umožňujúce vertikálne vzlietnutie aj pristávanie a let až s rýchlosťou 400 kilometrov za hodinu. Propulzor je akási pohonná jednotka, ktorá vytvára ťahovú silu na pohon lietadla.

Rolls-Royce vo svojom návrhu hovorí o elektrickom vozidle s vertikálnym vzlietaním a pristávaním (z angl. skr. EVTOL). Pôvodný koncept počíta s plynovými turbínami, ktoré by napájali šesť elektrických propulzorov. Tie by boli navrhnuté špeciálne s nízkohlukovým profilom.

Aby lietadlo mohlo kolmo vzlietnuť aj pristáť, jeho krídla musia byť schopné natáčať sa v rozsahu 90 stupňov. “Veríme, že výsledkom nášho úsilia bude vytvorenie hybridného elektrického propulzora, ktoré by tento model (lietadla) mohol využívať už v polovici budúceho desaťročia, a ktorý by poslúžil pre vytvorenie komerčného modelu,” uviedla spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls Royce #lietajúci taxík