Balóny Google budú v Keni šíriť internet z výšky 20 kilometrov nad Zemou

Nápad s internetovými dronmi Facebooku nevyšiel podľa predstáv. Internet budú obyvateľom odľahlých oblastí v Keni zabezpečovať balóny spoločnosti Loon, ktorá patrí pod ‘googlovský’ Alphabet.

20.07.2018 17:00
Loon, Google, Alphabet, balón, internet,... Foto:
Balóny firmy Loon poskytujúce internetovú konektivitu.
debata

Nie všade je možné poskytovať internet cez Wi-Fi, metaliku či optiku. Obyvatelia v odľahlých oblastiach sa musia spoliehať na alternatívne menej spoľahlivé a drahé riešenia. Facebook spolu s Googlom prišli v minulosti s nápadom poskytovať internet pomocou dronov či balónov, ktoré by lietali nad odľahlým územím a zabezpečovali by na ňom internetovú konektivitu. Facebooku nápad s dronmi veľmi nevyšiel, oveľa ďalej sa však dostal so svojim nápadom Google, respektíve jeho sesterská spoločnosť Loom, ktorá rovnako patrí pod koncern Alphabet.

Kenský operátor poskytne pripojenie, Loom ho bude pomocou balónov šíriť

Spoločnosť Loon po sérii úspešných testov oznámila, že podpísala zmluvu s kenským operátorom Telkom Kenya o zabezpečení konektivity vo vybranom regióne v krajine. Konektivitu budú zabezpečovať spomínané balóny, ktoré budú lietať v stratosfére, vo výške 20 kilometrov nad morom. Rozmiestnenie balónov v stratosfére zároveň neovplyvní leteckú premávku a balóny sa vyhnú aj búrkam či silnému vetru.

Každý z balónov má priemer tenisového kurtu. Vyrobený je z polyetylénu a naplnený héliom. Elektroniku na ňom umiestnenú budú zas napájať solárne panely. V prevádzky by sa mali udržať niekoľko mesiacov. Antény budú schopné šíriť signál na území s rozlohou 5-tisíc štvorcových kilometrov. Podľa dohody bude Loon balónmi šíriť internetový signál, ktorý mu poskytne Telkom Kenya.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #keňa #dron #Loom #internetové pripojenie #Alphabet