Umelá inteligencia ako nová hackerská sila? Môže byť extrémne nebezpečná

Umelá inteligencia môže byť pohromou pre počítačovú bezpečnosť. Ak sa naučí hackerským zručnostiam, môže byť nezastaviteľná, varujú vedci.

14.08.2018 16:00
hacker, útok, internet, bezpečnosť, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Až doposiaľ stál za každým hackerským útokom človek alebo skupina hackerov. To sa môže už o niekoľko rokov zmeniť, ak umelá inteligencia prevezme hackerské zručnosti. Bezpečnostní experti z IBM si myslia, že by bolo len veľmi ťažké sa pred ňou ubrániť. Experti vo svojom výskume zisťovali, čo sa môže stať, ak bude strojové učenie využité na vytvorenie špeciálnych hackerských programov, ktoré dokážu prekĺznuť aj cez najlepšie dostupné zabezpečenie. Výskumníci budú o svojich poznatkoch odbornú verejnosť informovať na konferencii Black Hat v Las Vegas.

Učiaci si sa malvér môže byť nezataviteľný

Najvyspelejšie zabezpečovacie systémy dnes zisťujú, ako sa škodlivý kód chová, namiesto toho, aby analyzovali kód na prítomnosť varovných signálov, ktoré by naznačovali, že môže byť škodlivý. Nová generácia škodlivých kódov využívajúcich strojové učenie sa môže naučiť správať nenápadne až do doby, kým nenájdu svoj cieľ, na ktorý následne zaútočia. Takéto škodlivé kódy je podľa vedcov mimoriadne náročné identifikovať a zastaviť. Aj preto sa doposiaľ žiadna z bezpečnostných firiem nepochválila takýmto úlovkom.

Učiacich sa škodlivých kódov zatiaľ nie je veľa, čo sa ale s najväčšou pravdepodobnosťou zmení. Sofistikovaný malvér tohto typu doposiaľ využili len bezpečnostné služby niektorých krajín, ktoré viedli hackerské útoky na dôležitú infraštruktúru iných krajín. Príkladom bol malvér Stuxnet, vyvinutý Izraelom a Spojenými štátmi, ktorý sa správal veľmi nenápadne až do momentu, kým nenašiel svoj cieľ – iránske zariadenia na obohacovanie uránu. Už o niekoľko rokov budeme údajne čeliť podobným typom hrozieb, na ktoré budú aj antivírusové riešenia prikrátke. “Som presvedčený, že tam smerujeme. Bude oveľa náročnejšie takéto hrozby odhaliť,” cituje agentúra Reuters analytika Jona DiMaggio z bezpečnostnej firmy Symantec Corp.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #hacker #malvér #ibm #počítačová bezpečnosť