Google ukladá údaje o polohe používateľov aj proti ich vôli

Spoločnosť Google ukladá údaje o polohe mobilných telefónov využívajúcich jej aplikácie aj v prípadoch, keď sa tomu používatelia zmenou nastavenia snažia predísť.

15.08.2018 14:25
google, internet, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)
Taký je záver vyšetrovania agentúry AP, ktorá si svoje zistenia nechala overiť vedcami z Princetonskej univerzity. Google podľa AP v informáciách o nastavení týkajúceho sa sledovania polohy klame.

Nevyžiadané ukladanie histórie pohybu sa môže vzťahovať na dve miliardy užívateľov telefónov s operačným systémom Android a tiež na státisíce majiteľov iPhonov s aplikáciami Googlu.

Nové zistenia sa týkajú položky História polohy Google v nastaveniach o polohe. Tú možno jednoducho vypnúť a Google tvrdí, že tento krok spoločnosti zabráni v tom, aby si jej systémy pamätali pohyb užívateľov. „Históriu polohy môžete kedykoľvek vypnúť. Keď je História pohybu vypnutá, miesta, ktoré navštívite, už nie sú ukladané,“ uvádza Google.

„To nie je pravda. Aj s pozastavenou históriou pohybu niektoré aplikácie Googlu automaticky ukladajú dáta o polohe s časovým údajom,“ napísala AP. Magazín Wired vysvetľuje, že vypnutie histórie v skutočnosti iba zabráni Googlu vytvárať pre užívateľov vizualizáciu jeho pohybu v „časovej osi“.

Google Maps polohu zdokumentuje už po jej otvorení

Ako príklad automatického ukladania uvádza AP aplikáciu Google Maps, ktorá údajne polohu užívateľa zdokumentuje už pri jej samotnom otvorení. „Automatické denné správy o počasí na telefónoch s Androidom zisťujú rámcovo, kde práve ste. A pri vyhľadávaní niektorých fráz, ktoré nemajú nič spoločné s polohou, ako napríklad čokoládové sušienky alebo vedecké súpravy pre deti je vaša poloha určená presne na štvorcovú stopu a uložená vo vašom účte,“ uvádza AP.

Skoncovať s ukladaním spomínaných polohových známok možno tiež, ale cez úplne inú položku nastavenia, ktorá na prvý pohľad so sledovaním polohy nesúvisí a je automaticky zapnutá.

„Nájsť toto nastavenie nie je jednoduché. Ani trochu,“ napísal Wired, ktorý vydal návod, ako „naozaj“ ukladanie histórie polohy vypnúť. AP uviedla, že už vytvorené súbory so súradnicami možno odstrániť ručne, ale ide o náročný proces.

Ohodnoťte nákup, vyzval telefón svoju majiteľku

Na nezrovnalosti v praktikách Googlu upozornila AP vedkyňa Kalifornskej univerzity v Berkeley K. Shankarová, ktorá o utajenom sledovaní napísala v máji na svojom blogu. Problém si všimla po tom, čo ju telefón vyzval, aby ohodnotila nákup v určitom obchode, hoci mala ukladanie polohy vypnuté.

„Sledovanie ľudí bez ich súhlasu a bez vytvorenia adekvátnych nástrojov je zlé a naháňa strach,“ napísala na svoj blog.

Podľa Wired by okrem naháňania strachu mohol odhalený postup tiež porušovať pravidlá americkej Federálnej komisie pre obchod (FTC) ohľadom klamných praktík týkajúcich sa súkromia.

„Ak Google svojim užívateľom tvrdí, že môže vypnúť alebo pozastaviť sledovanie polohy, ale naďalej ich polohu sleduje, potom sa mi to zdá ako učebnicový príklad klamania,“ povedal pracovník výskumného centra Electronic Privacy Information Center Alan Butler.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #android #google maps #aplikácie #mobilné telefóny