IBM si patentovalo doručovanie kávy pomocou dronov

Dron doručujúci kávu. Bláznivý nápad? IBM by chcelo zájsť oveľa ďalej a okrem iného aj zisťovať, kedy človek kávu potrebuje. Ak nadíde ten správny čas, dron vyštartuje ku kávovému automatu a pohár s kávou človek ihneď doručí.

25.08.2018 19:30
dron, pošta Foto:
Ilustračné foto
debata

Čo by ste povedali na to, keby vám raňajšie cappuccino do práce doručil dron? Bláznivý nápad? Možno len v dnešnej dobe. IBM si v Spojených štátoch patentovalo doručovanie kávy pomocou dronov. V patente firma opisuje niekoľko spôsobov, ako by v budúcnosti mohla doručovať kávu ľuďom.

Prvý variant napríklad popisuje nalievanie kávy priamo do hrnčeka. Alternatívou môže byť uchytenie uzatvoreného plastového pohára do obalu, pripevneného na šnúrku. Dron by následne obal s pohárom pomocou šnúrky spustil až do ruky človeka.

Aby toho nebolo málo, IBM by chcelo drony naučiť zisťovať, kedy ľudia kávu potrebujú. Pomocou senzorov umiestnených na tele – napríklad v podobe rôznych športových náramkov, by dron získaval informácie o tom, ako sa človek vyspal, aký má krvný tlak, ale napríklad aj kedy má ďalšie plánované schôdzky. Tieto všetky informácie by mu mohli pomôcť s vyhodnotením najlepšieho času na doručenie povzbudzujúceho nápoja. Ak by ľudia na kávu dostali náhodou chuť v priebehu dňa, dron by mohli privolať len s obyčajným mávnutím ruky.

Od realizácie má tento nápad ešte ďaleko a je možné, že k nej ani nikdy nedôjde. IBM však môže patent využiť inak, než na doručovanie kávy, ktorá len demonštruje možnosti, ktoré v budúcnosti podobné technológie prinesú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ibm #dron #doručovanie kávy