GPS navigácia v okuliaroch pôsobí negatívne na fungovanie mozgu

Používanie GPS navigácia v takzvaných inteligentných okuliaroch môže podľa vedeckej štúdie ovplyvniť fungovanie mozgu.

30.08.2018 18:13
Google Glass, okuliare, virtuálna realita Foto:
Vedci magnetickou rezonanciou vyšetrili skupinu dobrovoľníkov, polovica z nich následne počas troch mesiacov používala pri chôdzi navigáciu vstavanú do okuliarov. Ich mozog sa prispôsobil.
debata (2)
Už po troch mesiacoch sa zhoršuje priestorová pamäť. Vedci z Národného ústavu duševného zdravia sídliaceho v Klecanoch pri Prahe opísali, ako ľudský mozog začal pracovať inak, keď človek používa nové technológie. Informoval o tom hovorca ústavu Jan Červenka.

Vedci magnetickou rezonanciou vyšetrili skupinu dobrovoľníkov, polovica z nich následne počas troch mesiacov používala pri chôdzi navigáciu vstavanú do okuliarov. Ich mozog sa prispôsobil.

„U osôb, ktoré sa v experimente začali spoliehať na navigáciu v okuliaroch, došlo k zníženiu miery prepojenosti (konektivity) ich hipokampu s inými časťami mozgu. Hipokampus je štruktúra, ktorá je úplne zásadná práve pre priestorovú pamäť a orientáciu v prostredí,“ uviedla hlavná autorka štúdie Iveta Fajnerová.

Vedci tiež sledovali, ako intenzívne dobrovoľníci navigačnú aplikáciu v okuliaroch používali v každodennom živote. Zistili, že spomínané zmeny funkcie (konektivity) hipokampu boli tým výraznejšie, čím častejšie a dlhšie dobrovoľníci navigáciu používali.

Podľa námestníka pre vedu ústavu duševného zdravia a spoluautora štúdie Jiřího Horáčka mal projekt ukázať, čo sa stane s mozgom, keď niektorá z jeho prirodzených funkcií alebo zručností takzvane externalizuje. „To znamená, že túto funkciu namiesto toho, aby sme ju aj naďalej vykonávali vlastným mozgom, jednoducho premiestnime do technického zariadenia,“ uviedol Horáček, pre ktorého bolo najprekvapivejšie zistenie, že k zníženiu prepojenosti hipokampu došlo veľmi rýchlo, teda už po troch mesiacoch nosenia okuliarov s navigáciou.

Štúdia poukazuje aj na nutnosť administratívnej kontroly novozavádzaných technológií, ktoré síce výrazne uľahčujú život, na druhej strane ho však môžu oslabiť v niektorých jeho pôvodných prirodzených schopnostiach.

"Na rozdiel od nových liekov, ktorých zavádzanie do praxe podlieha veľmi prísnym bezpečnostným reguláciám, je zavádzanie nových technológií regulované oveľa menej alebo nie je regulované vôbec. Mnohé z týchto búrlivo zavádzaných technológií však môže ľudské zdravie takisto ovplyvniť.

Zvlášť to potom platí pre technológie, ktoré majú za cieľ zlepšiť alebo zvýšiť kapacitu ľudského myslenia," dodala Fajnerová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #technológie #inteligentné okuliare #hipokampus #ľudský mozog #gps navigácia