Nájdi svojho dvojníka z obrazu vďaka Art Selfie

Kultúrny inštitút Google vytvoril mobilnú platformu Google Arts & Culture, ktorá umožňuje ľuďom z celého sveta objavovanie umenia na svojich smartfónoch, vrátane svetových aj slovenských galérií a múzeí.

04.09.2018 13:26
Art Selfie Foto:
Art Selfie umožňuje používateľom vyhľadávať umelecké diela prostredníctvom selfie, čiže spárovať ich tvár s tvárou z obrazu.
debata
V rámci svojej aplikácie spustil novú funkciu – Art Selfie, ktorá umožňuje používateľom vyhľadávať umelecké diela prostredníctvom selfie, čiže spárovať ich tvár s tvárou z obrazu.

Využíva technológiu počítačového videnia založeného na strojovom učení, ktorá porovnáva tvár používateľa s tisíckami historických umeleckých diel vo svojich databázach. Nová funkcia je dostupná prostredníctvom aplikácie Google Arts & Culture pre zariadenia s operačným systémom Android a iOS.

Platforma Google Arts & Culture hostí milióny artefaktov a umeleckých diel, od praveku po súčasnosť, ktoré zdieľajú galérie a múzeá po celom svete. Google neustále experimentuje s novými spôsobmi, ako priblížiť umenie a kultúru bežnému používateľovi, a tak tím z Kultúrneho inštitútu Google vymyslel zábavné riešenie, ktoré spája ľudí s umením prostredníctvom ich vlastnej selfie. Aplikácia už zaznamenala úspech vo viacerých krajinách, ako napríklad v USA, Austrálii, Singapure či Indii a od dnes je dostupná používateľom na celom svete, vrátane Slovenska.

Cieľom novej funkcie „Art Selfie“ je prostredníctvom fotoaparátu pomôcť preskúmať nové prepojenia medzi umením, kultúrou a svetom používateľov. Aplikácia zobrazuje odhadovaný percentuálny podiel na meranie vizuálnej podobnosti a zobrazuje, do akej miery sa tvár z obrazu zhoduje s tvárou používateľa. Spoločnosť Google uchováva selfie iba na čas potrebný na vyhľadanie zhody s umeleckým dielom.

Hlavné štatistiky Art Selfie:

V krajinách, kde bola spustená funkcia, je Art Selfie veľmi populárne – dodnes bolo vytvorených vyše 78 miliónov párov „selfie a tváre z umeleckého diela“.

Na tomto experimente Google spolupracoval s viac ako 650 partnerskými inštitúciami, aby túto funkciu mohol sprístupniť na celom svete.

Vďaka tejto spolupráci sa podarilo viac než zdvojnásobiť počet možných spárovaní, dnes už s desiatkami tisíc umeleckých diel.

Pár svetových inšpirácií: Sarah M. Gellar, Večerná show s Jimmy Fallonom, futbalisti FC Bayern Mníchov, predstavitelia Walking Dead a dokonca sa stala aj taká pikoška, že Art Selfie spárovalo jednu ženu s portrétom vlastnej prababičky.

Ako Art Selfie funguje?

Stiahnite si aplikáciu Google Arts and Culture (iOS, Android)

Otvorte Domovskú stránku aplikácie Prejdite dole, až kým neuvidíte kartu s nápisom “Art Selfie”. (Poznámka: karta sa nenachádza v menu, ale v strede obrazovky)

Kliknite na tlačidlo „Začíname“ (prípadne „Get started“ / podľa nastavenia jazyka).

Urobíte si selfie, následne sa zobrazia výsledky, ktoré sa zhodujú s vašou fotografiou.

Na stránke s výsledkami máte viacero možností: kliknutím na ikonu „Zdieľať“ môžete výsledok uverejniť prostredníctvom akejkoľvek aplikácie vo vašom telefóne, ktorá podporuje zdieľanie obrázkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #kultúra #umenie #aplikácia #selfie