Roboty ľudí o prácu pripravia, no zároveň im ponúknu novú

Podľa Svetového ekonomického fóra robotizácia pripraví ľudí o 75 miliónov pracovných miest. Vytvorí však 133 miliónov nových. V ohrození môžu byť ľudia s nízkou kvalifikáciou.

18.09.2018 15:00
umelá inteligencia, AI, robot, stroj,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Ťažký aj ľahký priemysel sa mení pod vplyvom automatizácie. Namiesto ľudí už výrobky na autonómnych linkách skladajú roboty. Majú sa teda ľudia báť o svoju prácu, ktorú by im “ukradli” roboty? Podľa švajčiarskeho think thanku World Economic Forum ľudia o prácu síce prídu, no zároveň získajú novú. Svetové ekonomické fórum vo svojej najnovšej štúdii uvádza, že do roku 2022 roboty prevezmú až 75 miliónov pracovných miest, no vytvoria 133 miliónov nových.

Pokročilá automatizácia si podľa analytikov vyžiada väčšie zapojenie ľudí do procesu riadenia a obsluhy. Kritici tejto štúdie ale upozorňujú, že nie je možné garantovať, že všetky pracovné miesta budú naozaj nahradené. To sa týka obzvlášť nízkokvalifiko­vaných prác, ktorých môže byť výrazne menej, a to na úkor stredne a vysokokvalifi­kovaných pozícií, ktoré si budú vyžadovať určité zručnosti. Ľudí, ktorí nimi disponujú, preto nemusí byť dostatok, čím sa vytvorí nerovnováha na trhu a vznikne ešte väčší dopyt po ľuďoch s technickými zručnosťami a vzdelaním.

“Vo výsledku sa na trhu pribudne viac dátových analytikov, softvérových vývojárov, odborníkov na sociálne médiá a podporného personálu na oddeleniach zákazníckej podpory,” píše sa v štúdii. Výraznejšia premena na iných pozíciách si však bude vyžadovať, aby firmy ľudí rekvalifikovali na iné pozície a odovzdali im nové zručnosti. Vlády zas budú musieť pripraviť nové podmienky pre ľudí, ktorí pod vplyvom robotizácie prácu stratia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetové ekonomické fórum #automatizácia #robotizácia