'Otec' webu plánuje opäť zmeniť internet. Ľuďom dopraje viac súkromia

Ľudia stratili kontrolu nad osobnými údajmi. Tvorca webu, Tim Berners-Lee, predstavil platformu Solid, ktorá má zmeniť základy, na ktorých je dnes postavený internet.

07.10.2018 19:35
binárny kód, bezpečnosť, internet, zdrojový... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Web nebol vždy taký, aký je dnes. V prvopočiatkoch bol spravodlivým miestom, ktoré používateľov spájalo. Dnes je tomu podľa otca webu, Tima Bernersa-Leeho, inak. Moderný internet, či web, už ľudí nespája, ale rozdeľuje. Ľudia v ňom zápasia s internetovými firmami, každý na inom konci. Zatiaľ čo užívatelia sa dožadujú väčšieho súkromia, firmám ide o úplný opak. Čím viac dát o užívateľoch majú k dispozícii, tým je obsah cielenejší, personalizovaný, no za cenu straty akéhokoľvek súkromia. Podľa Bernersa-Leeho nadišiel čas na odklon od tradičného ponímania webu, ktorý poznáme dnes. Pred niekoľkými týždňami predstavil otvorenú platformu s názvom Solid, na ktorej vývoji niekoľko rokov spolupracoval s univerzitou MIT.

Osobné dáta, ktoré majú pod kontrolou užívatelia

Platforma Solid stavia na súčasnom webe no s tým rozdielom, že kontrolu nad osobnými dátami nemajú firmy, ale samotní používatelia. Používatelia budú rozhodovať o tom, aké dáta firmám poskytujú, kde sa nachádzajú a aké internetové aplikácie k nim majú prístup. Podstatou platformy je decentralizované uchovávanie dát v akýchsi modulárnych dátových balíčkoch, ktorých vlastníkom je používateľ. Svoje dáta môže mať uložené buď vo svojom počítači alebo na niektorom z internetových serverov.

Užívateľ v rámci svojich balíčkov bude mať možnosť rozhodovať o tom, ktoré aplikácie k nim majú prístup. Vybrať si tak napríklad môže, že konkrétnej aplikácii poskytne prístup len k osobným dátam, no nie k informáciám o polohe či svojich kontaktoch. V podstate je to úplný opak toho, ako dnes internetové služby fungujú. Užívateľ má v každej z nich vytvorený akýsi osobný profil, ktorý zhromažďuje napríklad informácie o jeho pohybe na internete. Takýto individuálny profil má vytvorený na Facebooku alebo Googli.

Má Solid reálnu šancu uspieť?

Platforma Solid na rozdiel od toho prístupu uchováva dáta na jednom mieste, odkiaľ je kontrolovaný ich ďalší tok. Ak teda užívateľ nebude chcieť s Facebookom a Googlom zdieľať svoju polohu, rozhodne o tom sám a na jednom mieste. Dáta si do svojho balíčka takisto aj sám nahrá, prípadne ich bude môcť vďaka webovému rozhraniu importovať z počítača alebo z internetových služieb.

Bernersov-Leeho nápad je veľmi odvážny, no bez podpory veľkých firiem, ktoré dnes dáta uchovávajú na svojich serveroch, má len malé šance na úspech. Internetové firmy zatiaľ nemajú žiaden dôvod na to, aby novej platforme vychádzali v ústrety. Osobné aj neosobné dáta, ktoré nazhromaždili, im zarábajú peniaze a dať užívateľom do rúk nástroj, vďaka ktorému si ich budú môcť podľa vlastnej ľubovôle spravovať, vyznieva veľmi utopisticky. Skutočnú “páku” by mohli v rukách mať len vlády, ktoré síce s internetovými molochmi často bojujú, no od podobných drastických rozhodnutí majú ešte stále ďaleko.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #web #world wide web #Tim Berners-Lee