Najlepšie európske startupy vyvíjajú lieky na rakovinu aj predpovedajú Alzheimera

Európsky inovačný a technologických inštitút ocenil šesť najlepších európskych startupov. Vyvíjajú lieky na rakovinu, upozorňujú na problémy so srdcom či predpovedajú Alzheimera.

14.10.2018 19:30
EIT, EIT Awards 2018 Foto:
Víťazné projekty v súťaži EIT Awards 2018
debata

Aj Európska únia má svoj vlastný nadnárodný inkubátor pre startupy. Európsky inovačný a technologický inštitút (skr. EIT) vznikol už pred desiatimi rokmi, no mnoho Európanov o ňom zrejme ani nepočulo. Inštitút sa snaží spájať výskumníkov, univerzity a inovátorov v rôznych oblastiach a vytvárať tak akýsi ekosystém, ktorý by mal byť priamou konkurenciou ázijským krajinám či Spojeným štátom. Tie sú totiž v podpore inovácií oveľa ďalej než je dnes Európska únia.

Skúmajú Alzheimera, kvalitu rybieho mäsa aj arytmiu srdca

EIT každoročne v súťaži EIT Awards oceňuje niekoľko najprogresívnejších startupov, ktoré so svojimi inováciami majú potenciál meniť svet k lepšiemu. Startupy oceňuje v niekoľkých kategóriách, v roku 2018 ich bolo šesť. Jedným z víťazov EIT Awards 2018 je firma FlexiDAO zo Španielska, ktorá zbiera a spracúva dáta o výrobe elektrickej energie, ktoré následne poskytuje jej odberateľom. Bežní spotrebitelia si vďaka tomu môžu sami vybrať o aký typ elektrickej energie majú záujem (napríklad z obnoviteľných zdrojov alebo z jadra), a takisto sa môžu spájať do komunít a nakupovať energiu lacnejšie.

Druhým oceneným je projekt Altoida, ktorého zakladateľ Ioannis Tarnanas vyvinul metódu na odhalenie Alzheimerovej choroby ešte predtým, než človeka naplno postihne. Ioannis vytvoril aplikáciu, ktorá na tablete zobrazuje rozšírenú realitu s rôznymi pridanými objektami. Podľa toho, či ich človek dokáže správne identifikovať a zaradiť dokáže aplikácia veľmi rýchlo a až s 90-percentnou úspešnosťou odhaliť, či sa u neho do šiestich rokov vyvinie Alzheimerova choroba.

Ďalšia ocenená, Isabel Hoffman zo spoločnosti Tellspec, navrhla zariadenie vďaka ktorému je možné analyzovať kvalitu rybieho mäsa a takisto odhaliť jeho pôvod. Jednoduché zariadenie je v podstate skenerom, ktorý analyzuje a porovnáva vzorky mäsa a dokáže v ňom identifikovať rôzne cudzie substancie. To napríklad umožní obchodným reťazcom kontrolovať, či pôvod rýb je taký, ako deklaruje výrobca, prípadne či ryby pochádzajú z ekologického cho­vu.

Firma FibriCheck na čele s belgičankov Bieke Van Gorp dokáže pomocou bežného smartfónu a špeciálnej aplikácie odhaliť arytmiu srdca a predvídať tak možné zdravotné komplikácie ako je zástava srdca, cievna mozgová príhoda alebo zlyhanie obličiek. Podľa Bieke je v súčasnosti najväčším problémom nedostupnosť zariadení, ktoré by arytmiu dokázali odhaliť včas a upozorniť na ňu aj človeka a jeho lekára. V prípade FibriChecku stačí na 60 sekúnd priložiť prst na kameru mobilu a aplikácia s vysokou presnosťou zaznamená pulz. Akonáhle zistí arytmiu, informáciu pošle kardiológovi, ktorý má možnosť nahliadnuť priamo do záznamov aplikácie. FibriCheck je v súčasnosti dostupný len “na predpis”. Aplikáciu si teda musí najprv vyžiadať kardiológ a až následne je pacientovi vygenerovaný kód na jej aktiváciu.

Liečba rakoviny je sofistikovaná, no nie nemožná

Poslednou ocenenou je Laura Soucek zo spoločnosti Peptomyc, ktorá vyvíja novú metódu liečby rakoviny. Spolieha sa využitie peptidov, ako jednej zo základných stavebných súčastí buniek, pri boji s proteínom Myc, ktorý je možné nájsť väčšine rakovinových buniek v organizme. Myc proteín ovplyvňuje rast nádoru a v súčasnosti je len veľmi náročné izolovať, či ho zničiť pomocou bežných liekov. Firma vyvíja liečivá na báze peptidov, ktoré by dokázali preniknúť do Myc proteínu a cielene ho ničiť.

V súčasnosti je EIT najväčšou inovačnou komunitou v Európskej únii, ktorá združuje viac ako 200 univerzít, 179 výskumných centier, 102 miest a regiónov a 814 firiem v rôznych oblastiach. Komunitné centrá má EIT aj na Slovensku, 3 v Bratislave a jedno v Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimerova choroba #startup #EIT #Európsky inovačný a technologický inštitút