Hackeri sa dostali k súkromným správam užívateľov facebooku

Hackeri sa dostali k súkromným správam najmenej 81 000 užívateľov facebooku a zverejnili ich na webe.

02.11.2018 10:38
FACEBOOK Foto: ,
Spoločnosť Digital Shadows, ktorá na žiadosť BBC preverila uniknuté dáta zistila, že viac ako 81 000 zverejnených profilov skutočne obsahuje súkromné ​​informácie, napríklad fotografie z dovoleniek či intímnu mileneckú korešpondenciu.
debata (7)
Dnes (2. novembra) o tom informoval portál BBC, ktorý uviedol, že internetoví piráti tvrdia, že ich databázy obsahuje 120 000 facebo­okových účtov.

Spoločnosť Facebook, ktorá rovnomennú sociálnu sieť prevádzkuje, však oznámila, že jej bezpečnostné opatrenia narušené neboli. Predpokladá sa teda, že hackeri informácie získali pomocou škodlivých rozšírení internetových prehliadačov.

„Už sme kontaktovali vývojárov prehliadačov, aby sme zaistili, že známe škodlivé doplnky už z ich obchodov nie je možné stiahnuť,“ uviedol Guy Rosen z vedenia Facebooku. „Spojili sme sa aj s políciou a spolupracujeme s miestnymi úradmi, aby bol odstránený web, ktorý zverejnil informácie z facebookových účtov,“ dodal. Mnoho používateľov, ktorých dáta boli kompromitované, je z Ukrajiny a Ruska, niektorí sú ale aj z Británie, Spojených štátov, Brazílie a ďalších krajín. Hackeri na internete ponúkajú ich súkromné ​​dáta za desať centov za účet.

Spoločnosť Digital Shadows, ktorá na žiadosť BBC preverila uniknuté dáta zistila, že viac ako 81 000 zverejnených profilov skutočne obsahuje súkromné ​​informácie, napríklad fotografie z dovoleniek či intímnu mileneckú korešpondenciu. Informácie v ďalších asi 176 000 účtoch, v ktorých sú dostupné e-maily a telefónne čísla, boli získané zrejme vďaka tomu, že užívatelia spomínané dáta nechali ako verejne dostupné.

BBC sa podarilo nadviazať kontakt s istým človekom vystupujúcim ako John Smith, ktorý tvrdí, že jeho hackerská skupina má dáta zo 120 miliónov facebookových účtov. Uviedol tiež, že získané informácie nepochádzajú z predchádzajúcich únikov.

Digital Shadows však o kompromitácii 120 miliónov účtov pochybuje, lebo je podľa tejto firmy nepravdepodobné, že by si Facebook takýto masívny prienik do svojej sociálnej siete nevšimol.

BBC poznamenala, že prvé informácie o uniknutých dátach sa začali objavovať v septembri, kedy ich užívateľ pod prezývkou FBSaler na istom anglickojazyčnom portáli začal ponúkať. „Predávame osobné informácie o facebookových užívateľoch. Naša databáza obsahuje 120 miliónov účtov,“ napísal vtedy FBSaler.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #facebook #internetoví piráti #hackerské útoky