Medici sa učia pracovať s ultrazvukom vďaka simulátoru

Ultrasonografia je jednou z najčastejšie využívaných diagnostických metód, ktorá umožňuje zobrazovanie vnútorných orgánov, ich veľkosti a patologických zmien.

15.11.2018 06:00
USG simulator 2 Foto:
Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave (LF UK) preto v spolupráci s Ústavom simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania LF UK zakúpila ultrazvukový simulátor, ktorý slúži pre potreby vzdelávania študentov medicíny.
debata (2)
Študenti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave majú už od tohto akademického roka možnosť naučiť sa pracovať s ultrazvukom oveľa rýchlejšie a bez rizika pacientov vďaka novému ultrazvukovému simulátoru.

Ultrasonografia dnes vďaka svojej rýchlosti, reprodukovateľnosti a najmä neinvazívnosti patrí medzi široko využívané klinické metódy. Jej rozšírené využitie, ako aj technologický pokrok v oblasti ultrazvukových prístrojov tak pridáva výučbe ultrasonografie ešte viac na aktuálnosti.

Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave (LF UK) preto v spolupráci s Ústavom simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania LF UK zakúpila ultrazvukový simulátor, ktorý slúži pre potreby vzdelávania študentov medicíny. Odborníci tento prístroj považujú za najrealistickejší a zároveň najvšestrannejší ultrazvukový simulátor na trhu, ktorý v čoraz väčšej miere využívajú renomované medicínske akademické inštitúcie.

„Ide o inovatívnu ultrazvukovú tréningovú platformu, ktorá umožňuje študentom naučiť sa techniku ultrasonografie oveľa rýchlejšie bez akéhokoľvek rizika smerom k pacientom. Pri práci s ním sa využívajú rovnaké sondy ako v reálnej praxi. Simulátor má anatomický tvar a okrem reálneho ultrazvukového obrazu umožňuje aj počítačové 3D zobrazenie,“ približuje docent RNDr. Pavol Vitovič, PhD., z Ústavu simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania LF UK. Výhodou simulátora je tiež možnosť individuálneho zobrazovania jednotlivých orgánov a tkanív, ako aj nastavovanie širokej škály patológií, s ktorými sa študent môže vo svojej budúcej praxi stretnúť.

Prístroj bude postupne zaradený do kurikula všeobecného a zubného lekárstva s dôrazom na jeho využívanie vo výučbe teoretických i klinických predmetov.

„Študenti tak budú mať možnosť priamo počas hodín sledovať svoju prácu, rovnako aj lokalizáciu a smerovanie sondy vrátane zobrazenia anatomických rezov. Takýmto intuitívnym spôsobom sa v ich myslení bude vytvárať návyk na prácu s ultrazvukom, vďaka čomu môže stúpnuť ich konkurencieschop­nosť na pracovnom trhu,“ uzatvára docent Vitovič.

„Využívanie inovatívnych ultrazvukových diagnostických metód a moderného virtuálneho ultrazvukového simulátora pri výučbe našich študentov vedie nielen k čo najefektívnejšej výučbe budúcich doktorov, ale v konečnom dôsledku prinesie ich špičkovú pripravenosť a odbornosť v praxi, ktorej výsledkom je maximalizácia kvality diagnostiky i následná úspešná liečba pacientov. A to je hlavnou úlohou nášho medicínskeho vzdelávania,“ zdôraznil profesor RNDr. Karol Mičieta, PhD., rektor Univerzity Komenského v Bratislave.

Spracovala: dh
2 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #výučba #medici #lekárska fakulta #ultrasonografia #patologické zmeny