Drony od Google už budú doručovať balíky aj v Európe

Stačí si objednať tovar a namiesto kuriéra vám balík doručí dron, ktorý ho na lane spustí až pred vaše dvere. Google bude vo fínsku testovať doručovanie balíkov dronmi.

07.12.2018 14:00
dron, pošta Foto:
Ilustračné foto
debata

Objednáte si tovar a namiesto kuriéra s dodávkou vám ho až pred dvere doručí dron. Bláznivá predstava? Možno. Už onedlho ale môže byť realitou. Sesterská spoločnosť Google, Wing, začne vo Fínsku doručovať dronmi prvé balíky už na jar tohto roka. Balíky s hmotnosťou do 1,5 kilogramu drony doručia na vzdialenosť 10 kilometrov od špedičného centra.

Wing už špeciálne drony zvané Hummingbird testoval v meste Tampere, severne od Helsínk. Tieto drony pri doručovaní balíka nepristávajú, ale spustia ho na lane. Testovacia prevádzka v Helsinkách bude prebiehať niekoľko mesiacov. Firma zatiaľ neupresnila aké balíky a ktorým zákazníkom ich bude doručovať. Nadviazať však plánuje na 18 mesiacov trvajúce testy v Austrálii, kde Wing uskutočnil už štyri samostatné projekty s viac ako 55-tisíc doručeniami. Firma v súčasnosti spolupracuje aj s prevádzkovateľmi kontrolných systémov leteckej prepravy s cieľom zabezpečiť bezpečnú prevádzku autonómnych dronov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dron #doručovanie balíkov #preprava