Výskum bleskov ušetrí letiskám miliónové straty

Množstvo letov býva každoročne zrušených a letiská sú nútené obmedziť alebo v krajnom prípade odstaviť prevádzku z dôvodu nepriaznivého počasia.

11.12.2018 12:00
debata
Intenzita elektromagnetického poľa v blízkom... Foto: archív
blesk Intenzita elektromagnetického poľa v blízkom okolí SiO2 častice s polomerom 63 nm pri vlnovej dĺžke žiarenia 500 nm. Zľava doprava: nenabitá častica, nabitá častica v rovine rovnobežnej s rovinou polarizácie dopadajúcej vlny, nabitá častica v rovine kolmej na rovinu polarizácie.

Vedci z Ústavu stavebníctva a architektúry SAV, Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK a spolupracovníci z US Army skúmali optické javy súvisiace s elektricky nabitými časticami.

Prichádzajú s fascinujúcimi teoretickými odhaleniami pôvodu dosiaľ neobjasnených optických anomálií mikrovlnných signálov prenášaných v atmosfére (napr. počas púštnych búrok v Iraku), ale aj pri mikrovlnách šíriacich sa vo vodnom aerosóle v laboratórnych podmienkach.

Riešenie, ktorému bol v roku 2018 udelený patent, vyvinuli naši vedci na aktívnu predpoveď ohrozenia bleskami s priamym využitím v zabezpečovacích systémoch letísk. „Naše patentové riešenie umožňuje určiť vlastnosti elektricky nabitých častíc v oblaku na veľké vzdialenosti bez použitia sond, a tak predpovedať mieru ohrozenia bleskom bezkontaktnými optickými metódami, pomocou špecializovaných radarov pracujúcich v oblasti milimetrových vĺn. Ohrozenie bleskami je obzvlášť závažné pri vzlietaní a pristávaní lietadiel, keď môže dôjsť až k zlyhaniu prístrojov či zablokovaniu pohonu lietadla. V prípade uzatvorenia letiska pritom dochádza k značným finančným stratám,“ povedal Miroslav Kocifaj.

Výsledky výskumu otvorili tiež dvere do úplne nového výskumného priestoru s dôležitými aplikáciami v oblasti elektromagnetického rozptylu, diaľkového monitoringu a inžinierstva. „Výskum z posledných rokov naznačuje, že získané poznatky by sa dali využiť aj pri analýze kozmických častíc, ktoré sú taktiež nositeľmi elektrického náboja, a preto optické merania môžu poskytnúť informácie napríklad aj o materiáli prachovej zložky komét,“ dodal Kocifaj.

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Lety #blesk #letiská #výskum #prevádzka letiska