V Japonsku predstavili nového robotického domáceho maznáčika

Robota, ktorý dokáže reagovať na prejavy náklonnosti a ktorého hlavnou úlohou je prinášať majiteľom radosť, predstavili v Japonsku.

02.01.2019 15:25
JAPAN-ROBOT/GROOVE X Foto: ,
Lovot - vybavený umelou inteligenciou - reaguje na človeka v závislosti od toho, ako sa k nemu správa.
debata
Takzvaný Lovot, ktorého názov vznikol spojením slova love (láska) a robot, sa podobá na tučniaka a je vybavený kolekciou rôzneho oblečenia a komunikuje pískaním. Na zavolanie nasleduje svojho majiteľa a v náručí u človeka „zaspí“, píše agentúra Reuters.

Lovot – vybavený umelou inteligenciou – reaguje na človeka v závislosti od toho, ako sa k nemu správa. Ak je k nemu niekto vľúdny, získa si jeho lásku. Tým, ktorí sa k nemu správajú škaredo alebo si ho nevšímajú, sa bude zrejme vyhýbať alebo ich bude ignorovať, uviedla firma Groove X, ktorá Lovota vyvinula.

Roztomilý robot sa dokáže pohybovať po miestnosti bez toho, aby vrážal do nábytku a s pomocou termokamery dokáže sledovať aj pohyb ľudí okolo seba. Venuje pritom veľkú pozornosť detailom, ako je výraz v tvári človeka, gestá či dokonca postoj, aby dokázal spoznať jeho náladu. Keď niekoho stretne, často zamáva rukami na znamenie toho, že sa chce poláskať. Príjemný pocit navodzuje aj mäkkosť jeho vonkajšej schránky a telesná teplota, ktorá je o niečo vyššia ako teplota ľudského tela.

Praktické použitie Lovota je obmedzené na jednoduché úlohy ako monitoring dojčiat alebo stráženie domu prostredníctvom kamery, ku ktorej majú užívatelia v čase, keď sú mimo domova, prístup prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Japonsko je popredným výrobcom priemyselných robotov, Lovot sa však má pokúsiť rozšíriť rodiaci sa trh robotov zameraných na domácnosti. Podľa agentúry Reuters mu konkurenciou bude predovšetkým robotický pes Aibo od spoločnosti Sony, ktorého výrobu firma vlani oživila po viac ako desaťročnej prestávke.

Väčšinu záujemcov o Lovota zrejme odradí jeho vysoká cena, ktorá bez dane dosahuje 3 100 dolárov. Do predaja robot, ktorého vyvinul startup Groove X založený bývalým zamestnancom robotickej pobočky spoločnosti SoftBank Kaname Hajašim, pôjde koncom roka 2019, píše agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #umelá inteligencia #robot #priemyselný robot