Huawei si patentoval funkčný grafén. Pomôže s účinnejším chladením mobilov

Čínska firma chce používať uhlíkový nanomateriál na účinnejšie chladenie mobilných zariadení. Funkčný grafén v súčasnosti používa na chladenie komponentov v smartfóne Mate 20 X.

12.01.2019 14:30
grafén, veda, technológie, štruktúra Foto:
Grafén má vlastne dvojdimenzionálnu štruktúru, v ktorej sú atómy uhlíka pospájané do tvaru včelieho úľa. Zaujímavé vlastnosti tohto materiálu by sa dali využiť napríklad na výrobu flexibilnej elektroniky alebo nových počítačových čipov.
debata

Huawei od roku 2014 spolu s výskumníkmi z univerzít v Manchestri a Cambridge vyvíjal takzvaný funkčný grafón – materiál s vysokou tepelnou a elektrickou vodivosťou, ktorý by bolo možné použiť pri účinnejšom chladení mobilných zariadení. Podarilo sa a firma si s oboma britskými univerzitami novú podobu uhlíkového nanomateriálu patentovala. V čom je lepší oproti štandardným hliníkovým zliatinám či medi? Podľa Huawei má tenká vrstva grafitu štvornásobne lepšiu tepelnú vodivosť. Najväčším problémom bola však jeho veľkovýroba.

Aj v porovnaní s bežným grafénom má funkčný, teda upravený, grafén výhodu už v spomínanej tepelnej vodivosti, ktorá je v porovnaní s ním o polovicu vyššia. Funkčný grafén nie je rozpustný vo vode a komponenty, ktoré sa najviac zohrievajú dokáže ochladiť v priemere o jeden stupeň Celzia. Je takisto dostatočne stabilný, aby mohol byť vyrábaný priemyselne. V súčasnosti jediným smartfónom, ktorý využíva funkčný grafén na chladenie komponentov, je v októbri predstavený model Mate 20 X.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Huawei #grafén #funkčný grafén #Mate 20 X