Aké zmeny čakajú notebooky? Budú mať OLED displeje s vysokým rozlíšením

Najprv LCD, neskôr LED a onedlho aj OLED. Technológia, ktorá bola doteraz mimoriadne drahá na výrobu sa stáva dostupnejšou. Objaví sa aj v notebookoch.

27.01.2019 15:30
Think Pad X1 Yoga, Lenovo Foto:
Nie je tomu tak dávno, čo Lenovo predstavilo prvý notebook s OLED displejom - model Think Pad X1 Yoga (na obrázku)
debata (1)

Ak ste v minulosti vlastnili LCD monitor a neskôr ste prešli na technológiu LED, mohli ste si všimnúť zmenu nie len v kvalite zobrazenia, ale aj v spotrebe. LED monitor s rovnakou uhlopriečkou spotreboval len štvrtinu či pätinu energie. LED monitory sa osvedčili nie len ako súčasť výbavy stolových počítačov, ale svoje nezameniteľné miesto majú aj v notebookoch. Čo bude nasledovať ďalej? Technológiu LED postupne vystrieda OLED, ktorá bola doposiaľ priveľmi drahá a náročná na výrobu. Aj to je dôvod, prečo ju nájdete nanajvýš v drahých mobiloch alebo hodinkách.

Tohtoročný veľtrh spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas bol dôkazom, že sa je na čo tešiť. Viacero firiem oznámilo, že už o dva či tri mesiace uvedú na trh svoje prvé notebooky s OLED, respektíve AMOLED, displejom. Nechýbali medzi nimi modely od HP, Lenova či Dellu. Práve tieto firmy budú s najväčšou pravdepodobnosťou používať nové OLED displeje od Samsungu s uhlopriečkou do 15,6 palcov a rozlíšením 3840 × 2160 bodov. Čo od takýchto displejov čakať? Napríklad lepšie zobrazenie farieb, vysoký rozsah jasu (od 0,0005 do 600 nitov), vďaka ktorému bude čierna naozaj čierna a biela žiarivo biela.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #oled #lcd #LED #notebooky