Test: Vyskúšali sme výbornú hlasovú asistentku Alexa. Po slovensky ale nerozumie

Hlasovú asistentku nemusíte mať len v mobile, ale aj v obývačke. Vyskúšali sme reproduktor Amazon Echo Dot, v ktorom sa ukrýva asistentka Alexa. Hneď na úvod zlá správa pre všetkých tých, ktorým je iná reč než slovenčina cudzia - s Alexou sa porozprávate len v niekoľkých jazykoch okrem slovenčiny či češtiny, najlepšie však po anglicky.

02.02.2019 16:00
Amazon, Echo Dot, hlasová asistentka Foto:
Reproduktor Amazon Echo Dot s hlasovou asistentkou Alexa.
debata

Nie každý by si do domácnosti nainštaloval hlasovú asistentku, ktorú stačí privolať jedným hlasovým povelom. Dôvodov je mnoho, tým najzásadnejším snáď obava o súkromie. Hlasová asistentka, nech už je v mobile či v reproduktore, analyzuje váš hlas a všetko čo poviete posiela na spracovanie a vyhodnocuje. Nahrávky vášho hlasu môže dokonca uchovávať v archíve. Niet divu, že sa potom na internete objavujú bombastické správy o tom, že hlasová asistentka usvedčila človeka z vraždy. Áno, v ojedinelých prípadoch naozaj môže poslúžiť ako dôkazový materiál. Preto, je to najmä o tom, ako veľmi dôverujete takýmto technológiám, či chcete a máte čo skrývať, a ako veľmi ste ochotní “zjednodušovať” si život.

Hlasová asistentka do každej domácnosti

Rozhodli sme sa vyskúšať, ako v bežnom živote obstojí hlasová asistentka Alexa v jednoduchom reproduktore Amazon Echo Dot, ktorého tretiu generáciu firma predstavil Amazon len pred niekoľkými týždňami. Na Slovensku oficiálnu verziu s európskym adaptérom budete hľadať len ťažko – väčšina predajcov totiž nakúpila reproduktor priamo zo Spojených štátov. Manuál je síce preložený do slovenčiny, no k adaptéru budete musieť použiť pribalenú alebo dokúpenú európsku redukciu. Nie je to veľký problém, nebyť ceny, ktorá je na Slovensku oproti Spojeným štátom, či Veľkej Británii dvoj až trojnásobná. Paradoxne, Amazon Echo Dot je drahší než Google Home Mini, aj keď na domácom trhu majú v podstate identickú trhovú cenu.

Reproduktor Echo Dot je podsvietený a LED diódy... Foto: Tomáš Švec
Amazon, Echo Dot, hlasová asistentka Reproduktor Echo Dot je podsvietený a LED diódy reagujú na hlas.

Prečo sme sa rozhodli vyskúšať chytrý reproduktor od Amazonu a nie od Google? Predovšetkým kvôli množstvu doplnkov a počtu výrobkov, ktoré je možné hlasovou asistentkou ovládať. Google za Amazonom zatiaľ stále zaostáva, aj keď v niektorých oblastiach má navrch. V ktorých? Čítajte ďalej, a dozviete sa.

Z fotografií reproduktora Amazon Echo Dot môžete mať dojem, že nie je najmenší. V skutočnosti má priemer hokejového puku, len je vyšší a ťažší. Ukrývajú sa v ňom všesmerové mikrofóny a reproduktor. Aj napriek rozmerom zvuk a hlasitosť veľmi milo prekvapili. Na prehrávanie hudby síce nie je Echo Dot priamo určený, no stále hrá lepšie než väčšina Bluetooth reprákov do 50 eur. Hlasitosť je takisto nadpriemerná a ozvučíte s ním aj veľkú miestnosť s rozlohou 25 metrov štvorcových. A to už je čo povedať. Takisto mikrofóny sú veľmi citlivé a vďaka nim môžete s Asistentkou komunikovať aj s druhej strany miestnosti. Horšie je to v prípade, ak reproduktor umiestnite blízko rušivých elementov – ako je hifisúprava či televízor. Potom musíte Alexu okríknuť, bez istoty, že vám porozumie a odpovie.

Amazon Echo Dot má štyri ovládacie tlačidlá. Foto: Tomáš Švec
IMG 4259 Amazon Echo Dot má štyri ovládacie tlačidlá.

Čo s chytrým reproduktorom, keď je vaša domácnosť “hlúpa”?

V podstate nemusíte vlastniť žiaden inteligentný spotrebič, aby ste využili služby Alexy. Samozrejme, je vítaným bonusom, ak nejaký máte, pretože v danom momente sa možnosti Alexy dostanú na úplne iný level. Alexou môžete ovládať svetlá, vysávač, hi-fi sústavu, televízor, alarm a prakticky akýkoľvek spotrebič, ak použijete aspoň inteligentnú zásuvku. Inak povedané, do inteligentnej domácnosti nemusíte vraziť stovky eur a meniť každý spotrebiče len preto, aby sa rozprávali s Alexou. Zásuvku s Wi-Fi a podporou hlasových asistentov kúpite aj za menej než 15 eur a aj z hlúpeho spotrebiča viete urobiť razom inteligentný. Naraziť ale môžete aj na problémy. Amazon má síce rozsiahlu databázu podporovaných produktov, no mnohé z nich fungujú len v iných regiónoch. Ak máte ako krajinu nastavené Slovensko, reproduktor Sonos s Alexou nespojíte. Musíte najprv zmeniť región na Veľkú Britániu alebo Spojené štáty (s miestnou adresou). Následne už všetko funguje tak ako má, iné ochranné prvky (ako kontrola IP adresy) Amazon nevyužíva.

Ako Alexa funguje a čo dokáže?

Predstavte si, že ráno vstanete a pozdravíte Alexu. Ona vás odzdraví, povie predpoveď počasia, prečíta udalosti v kalendári, upozorní na nové maily, spustí kávovar, zapne svetlo a prečíta najnovšie aktuality. Tieto združené funkcie a činnosti Amazon nazval Routines (z angl. rutiny). V menu si jednoducho nastavíte povel, na ktorý hlasová asistentka zareaguje príslušným súborom aktivít. Je len na vás, akú si zvolíte. Pred spánkom jej napríklad môžete prikázať, aby vám zahrala relaxačnú hudbu zo Spotify a o 30 minút ju vypla. Možností je neúrekom a kreativite sa medze nekladú.

Alexu možno naučiť komunikovať so zásuvkou... Foto: Tomáš Švec
Amazon, Echo Dot, hlasová asistentka Alexu možno naučiť komunikovať so zásuvkou pripojenou k Wi-Fi.

Zaujímavou vychytávkou, ktorú sme objavili až po dvoch týždňoch používania, je režim šepkania. Ak Alexe niečo pošepkáte, šepkaním vám odpovie späť. Drobnosť, ktorá poteší, najmä ak nebývate v domácnosti sami a nechcete svoju polovičku v noci zobudiť.

Čo chytrý reproduktor nedokáže a aké ma limity?

Hlavným obmedzením Alexy, no taktiež aj Google Home, Siri a ďalších, je absencia slovenčiny. S asistentkou sa skrátka s domácim jazykom neporozprávate. Budete sa musieť prepnúť na angličtinu, nemčinu alebo v našich končinách iný, menej frekventovaný, jazyk. Stredoeurópske jazyky stále nie sú pre firmy ako Amazon, Google a Apple natoľko dôležité, aby sa ich integrácii naplno venovali. Budete tak musieť oprášiť znalosti angličtiny. Alexa vám porozumie, aj keď váš prízvuk nebude dokonalý. Horšie to bude s výslovnosťou neanglických výrazov. Skúste si predstaviť, že máte Alexe povedať, aby zahrala pesničku od Márie Čírovej. Pravdepodobne neuspejete.

Hlasovú asistentku možno naučiť rôznym... Foto: Tomáš Švec
Amazon, Echo Dot, hlasová asistentka Hlasovú asistentku možno naučiť rôznym opakovaným akciám.

Ďalším problémom, alebo skôr vlastnosťou, na ktorú je potrebné si zvyknúť, je systém vyhľadávania informácií na internete. Napriek tomu, že Alexa je zdatná v mnohých iných veciach a s inteligentnými spotrebičmi sa kamaráti oveľa viac než Google, vo vyhľadávaní výrazne zaostáva. Ak sa Alexy spýtate na nejakú informáciu, vyhľadávať ju bude na Wikipédii. Google Home je v tomto oveľa zručnejší a odpoveď vám naservíruje z viacerých zdrojov, keďže jeho algoritmus si prepožičal z vyhľadávača. Podobné je to aj pri súvisiacich otázkach. Aj keď Alexa robí pokroky, častokrát sa jej nemôžete spýtať otázku, ktorá súvisela s predošlou odpoveďou. Musíte sa skrátka opýtať znova a celou vetou. Ani to vám nemusí zaručiť úspech, pretože niektorým frázam porozumie len, ak majú správny slovosled a sú jednoznačné.

K dispozícii je veľké množstvo akcií, ktoré... Foto: Tomáš Švec
Amazon, Echo Dot, hlasová asistentka K dispozícii je veľké množstvo akcií, ktoré Alexe možno "naordinovať

Pre koho je Alexa určená?

Ak máte radi technologické hračky, určite si prídete na svoje a s Alexou sa dosýtosti vybláznite. Možností je neúrekom a každý deň môžete objavovať niečo nové, neprebádané. Dobrou správou je tiež, že čím viac s Alexou komunikujete, tým viac vám bude rozumieť. Nie je to typické strojové učenie, no rozpoznávanie vášho slangu, výrazov, akcentu či skratiek príde určite vhod. Chce to však čas a trpezlivosť. Amazon Echo Dot je najlacnejším zariadením s hlasovou asistentkou od Amazonu, na Slovensku si zaň ale priplatíte, čo stále neznamená, že to zruinuje váš domáci rozpočet. Napokon, ak by ste Alexe na chuť neprišli, môžete reproduktor použiť len na prehrávanie hudby cez Spotify, Deezer a ďalšie služby.

Kto by si Alexu kupovať, naopak, nemal?

Tí, ktorí sú citliví na súkromie, by mali zvážiť, či doň nechajú nazrieť veľkú technologickú firmu, ktorá dáta spracováva a vyhodnocuje. Reproduktor Amazon Echo by ste si nemali kupovať ani v prípade, ak očakávate, že sa s asistentkou porozprávate tak ako s bežným človekom. Tak inteligentná nie je a najbližších pár rokov ani nebude. Knihu vám síce prečíta a povie vám aj vtip, no ak nie ste vybavení znalosťou angličtiny, neoceníte to.

Amazon Echo Dot – cena: zhruba 70 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva:

  • veľmi dobré spracovanie
  • kompaktné rozmery
  • kvalitná reprodukcia a citlivé všesmerové mikrofóny
  • možnosť použiť aj ako reproduktor na prehrávanie hudby
  • množstvo podporovaných chytrých spotrebičov
  • nastavenie podmienených akcií
  • široká podpora služieb
  • porozumenie rôznym anglickým akcentom

Negatíva:

  • na Slovensku vyššia cena oproti zahraničiu
  • podpora len malého množstva jazykov
  • väčšie spektrum služieb dostupné len v zámorí
  • menej precízne vyhľadávanie (v porovnaní s Google Home)

Alternatívy:

Google Home Mini – cena: zhruba 45 eur

Apple Home Pod – cena: do 400 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexa #hlasová asistentka #Amazon Echo #Amazon Echo Dot #Google Home