Prichádza nový štandard USB 4. Ešte viac zrýchli dátové prenosy

V porovnaní so súčasnou verziou USB 3.2 bude USB 4 prenášať dáta až dvakrát rýchlejšie. Nový štandard vychádza z technológie Thunderbolt.

05.03.2019 16:10
USB, mini USB, micro USB, konektor, kábel, káble Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Technológiu Thunderbolt dnes poznajú najmä používatelia počítačov Apple. Pod týmto názvom si väčšina ľudí mylne predstavuje špecifický konektor, ktorý sa prakticky nelíši od konektoru Mini Display Port. Vďaka technológii Thunderbolt od Intelu je však možné prenášať nie len obraz ale prakticky akékoľvek dáta vrátane napájania zariadení. A práve na tejto Thunderbolt bude postavený nová generácia štandardu USB s číslom 4.

USB 4 predstavila organizácia výrobcov USB-IF spolu s jeho niekoľkými špecifikáciami. Tie konzorcium dokončí približne v polovici tohto roka. Prvé zariadenia, ktoré USB 4 podporujú by sa na trhu mohli objaviť v tesnom slede. Nemožno však očakávať jeho masové rozšírenie. Prečo? Predovšetkým preto, že dáta budú prúdiť cez kábel s konektormi USB-C. Konektory USB-C síce sú čoraz viac rozšírené, no stále nie sú prítomné všade.

Teoretická prenosová rýchlosť USB 4 sa v porovnaní s USB 3.2 zdvojnásobí. Z pôvodných 20 Gbps sa vyšplhá až na 40 Gbps, a zároveň bude možné cez USB 4 napájať aj zariadenia (do 100 Watt). Zaujímavé pritom je, že nový štandard neprináša zásadnejšie zmeny. Jeho špecifikácie sú prakticky totožné so štandardom Thunderbolt 3. Zároveň platí, že bude spätne kompatibilný so staršími verziami USB, od USB 2.0

1 debata chyba