Tip: Web má 30 rokov. Takéto boli jeho začiatky

Internetová služba World Wide Web vznikla pôvodne ako prostriedok na zdieľanie vedeckých informácií. Dnes je službou, bez ktorej si mnohí nevedia predstaviť prístup k informáciám kdekoľvek na svete.

12.03.2019 17:50
www, world wide web, internet Foto:
Kým v roku 1994 existovalo 10-tisíc www webových stránok, v súčasnosti ich je vyše miliardy.
debata (2)

Je tomu už 30 rokov, čo uzrela svetlo sveta celosvetová sieť navzájom prepojených informácií označovaná ako World Wide Web (www). Vedeli ste pritom, že cieľom tejto siete nebolo sprístupniť ľuďom zjednodušený prístup k dokumentom na internete? Úloha webu bola úplne iná. Web mal v prvom rade uľahčiť prácu ľuďom v Európskom laboratóriu pre časticovú fyziku CERN. Ako tomu už býva, nezostalo len pri pôvodnom zámere. Svoje o tom vie najmä Timothy Berners-Lee, ktorý je otcom pôvodnej myšlienky vytvorenia webu.

Strastiplná cesta k bezplatnému webu pre všetkých

O vytvorení systému, ktorý by umožnil jednoduchý prístup a prehliadanie dokumentov na internete, začal Berners-Lee po prvýkrát hovoriť ešte v osemdesiatych rokoch minulého storočia. V tom čase bol rádovým zamestnancom v švajčiarskom CERNe. Web nebol jediným nápadom, ktorý skrsol v jeho hlave. S kolegami chcel prepojiť dokumenty aj alternatívnymi spôsobmi, ktoré sa však ukázali ako príliš komplikované. Na obsluhu by musel človek mať veľké množstvo technických znalostí a ovládať aj sofistikovaný značkovací jazyk. To by výrazne obmedzovalo okruh ľudí, ktorí by s webom prišli do kontaktu. “Uvedomil som si si, že treba vytvoriť niečo, aby ľudia mohli robiť veci po svojom,” uviedol na margo webu Berners-Lee.

Napokon 12. marca 1989 položil Berners-Lee základy World Wide Webu, ktorý už fungoval prostredníctvom hypertextových odkazov, ktoré používate aj vy. Nachádzajú sa tak v textových dokumentoch ako aj na webe. Keď dnes niekomu poviete, aby klikol na linku, ktorú ste mu poslali, v podstate mu posielate hypertextový odkaz. Odkaz je univerzálny a možno ho otvoriť na akomkoľvek zariadení a ľubovolnom operačnom systéme. Hypertextový odkaz môže byť vytvorený úplne jednoducho pre čokoľvek a kohokoľvek.

Informácie, ktoré nie sú v područí firiem a vlád

Možno vás zaujíma ako taký web funguje. Predstaviť si ho možno ako súhrn informácií, ktoré sa nenachádzajú na jednom mieste. O webe preto možno hovoriť ako o decentralizovanom systéme. Aj vďaka tomu môže stránku vytvoriť ktokoľvek bez toho, aby na to získal špeciálne povolenie. Otvorené štandardy navyše zaručujú, že web je prístupný všetkým, a že nie je ovládaný len niekoľkými veľkými firmami alebo krajinami. Za to, že je dnes web úplne zadarmo a dostupný pre všetkých možno takisto ďakovať Bernersovi-Leemu. Od začiatku totiž bojoval za to, aby bol web zadarmo. Trvalo mu údajne až 18 mesiacov, kým presvedčil CERN, aby službu nespoplatnil.

Takto vyzeral prvý webový prehliadač. Foto: CERN
World Wide Web, Takto vyzeral prvý webový prehliadač.

Tip: Vyskúšajte si prvý webový prehliadač, ktorý pri príležitosti okrúhleho výročia webu spustil švajčiarsky CERN. Nájdete ho na TOMTO odkaze.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #web #WWW #world wide web #Timothy Berners-Lee