V Anglicku testujú platobné karty, ktoré namiesto PIN kódu overujú odtlačky

Bezkontaktné platby vďaka vstavanej čítačke odtlačkov prstov už nemajú limit. Bezkontaktne je možné platiť sumy v ľubovolnej výške.

14.03.2019 10:00
natwest, bezkontaktné platby, čítačka odtlačkov Foto:
Platobná karta so vstavanou čítačkou odtlačkov prstov.
debata

Predstavte si, že platbu v obchode pomocou platobnej karty nebudete musieť potvrdzovať PIN kódom. Banka vo Veľkej Británii spustila testovaciu prevádzku, v ktorej vybraným zákazníkom ponúka možnosť vyskúšať si nový typ platobnej karty. Platby sú automaticky potvrdzované overením identity cez vstavanú čítačku odtlačkov prstov.

Platobná karta s integrovanou čítačkou má štandardné rozmery. Napriek čipu navyše nie je ani hrubšia, ani ťažšia. Banka NatWest kartu rozdá 200 zákazníkom, ktorí si bezhotovostné platby s ňou budú môcť vyskúšať už v polovici apríla. Platobná karta sama o sebe funguje rovnako ako bežné bezkontaktné karty, ktoré stačí priložiť k terminálu. Vďaka snímaču odtlačkov však banka dokázala obísť limit, ktorý je štandardne s bezhotovostnými platbami spojený. Na Slovensku je to 20 eur, vo Veľkej Británii 30 libier. Do tejto sumy nie je pri bezhotovostnej platbe potrebné zadávať PIN kód.

Bezkontaktné platby bez limitu

S použitím platobnej karty s čítačkou je možné bezkontaktne potvrdzovať platby do ľubovolnej výšky. Potrebné je v tomto prípade, aby majiteľ karty mal v čase priloženia karty tu terminálu umiestnený prst priamo na čítačke. Jeho odtlačok je uložený priamo v karte, takže útočník k nemu nemá možnosť získať vzdialený prístup.

Ako upozorňuje napríklad server The Verge, ani snímač odtlačkov nie je úplne bezchybný. Útočník má stále možnosť získať odtlačok majiteľa karty alternatívnym, avšak omnoho komplikovanejším, spôsobom. Takisto je pred vydaním karty potrebná návšteva banky, kde je odtlačok prsta do karty jednorázovo nahraný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platobná karta #bezkontaktné platby #NatWest