Ani 3D snímač odtlačkov nie je dokonalý. Jednoduchým trikom ho možno oklamať

Aj pokročilý 3D snímač odtlačkov prstov, ktorý s príchodom smartfónu Galaxy S10 predstavil Samsung, je možné oklamať. Podarilo sa to jednému z používateľov, ktorý si na tlačiarni vytlačil 3D model prsta a bez problémov s ním mobil odomkol.

08.04.2019 10:00
Samsung, Galaxy S10, S10+, S10e Foto: ,
Telefóny S10 a S10+ a S10e s 3D snímačom odtlačkov prstov.
debata

Výrobcovia mobilov s Androidom stále nedôverujú snímaču tváre natoľko, aby s ním úplne nahradili snímač odtlačkov prstov. Predsa len tento typ biometrie je rokmi overený, je relatívne spoľahlivý a jeho slabiny sú zanedbateľné v porovnaní s presnosťou, či skôr nepresnosťou, ktorú so sebou snímanie tváre prináša. Svoje o tom vedia mnohí používatelia najnovších iPhonov (od verzie X), ktorí už nemajú možnosť overovať svoju identitu inak, než zadaním hesla alebo naskenovaním tváre. Pri ňom je potrebné dodržiavať určitú vzdialenosť (najmä nebyť príliš blízko) a svetelné podmienky (nefunguje v úplnej tme s nízkym jasom displeja).

Stačí jednoduchý trik a 3D tlačiareň

Keď Samsung vo februári oznámil príchod troch mobilov Galaxy S10, pochválil sa vylepšenou technológiou snímača odtlačkov prstov. Namiesto 2D snímania mobil cez ultrazvuk zachytáva 3D odtlačok prsta, čo má výrazne prispieť k zvýšeniu zabezpečenia. Výhodou je tiež, že takýto snímač umiestnený pod displejom, dokáže odtlačok rozpoznať aj na mokrom prste. Ukázalo sa však, že má aj slabiny.

Užívateľ s menom darkshark na serveri imgur, ukázal, ako je možné snímač a sofistikované technológie oklamať. Odomknúť telefón pritom dokázal už za niekoľko desiatok minút. Stačila mu na to fotografia odtlačku prsta z pohára s vínom, ktorú upravil v Photoshope. Následne v programe 3D Studio Max vytvoril 3D maketu prsta, ktorú mu za 13 minút vytlačila 3D tlačiareň. Pomocou falošného odtlačku následne dokázal mobil odomknúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #biometria #Galaxy S10 #3D snímač