Dcérska firma Google bude môcť v USA doručovať balíky dronmi

Americký Federálny úrad pre letectvo zapísal spoločnosť Wing do zoznamu leteckých spoločností. Bude môcť doručovať balíky dronmi.

25.04.2019 15:30
dron, pošta Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Nová doba. Po lieky alebo nákupy už ľudia nebudú musieť chodiť pešo, autom či na bicykli. V Spojených štátoch im ich donesú drony. Dcérska firma Google, Wing, bola americkým Federálnym úradom pre letectvo (FAA) zapísaná do zoznamu leteckých spoločností. Nebude však voziť cestujúcich, ale prepravovať balíky pomocou dronov. Potraviny a lieky bude v najbližších mesiacoch doručovať zákazníkom v riedko zaľudnenom štáte Virginia.

Wing ako letecká spoločnosť

Aby mohol Wing balíky pomocou dronov doručovať, musel letecký úrad presvedčiť, že drony predstavujú pre ľudí menšie riziko než preprava tovaru vozidlami. Spoločnosti sa to podarilo, a tak získala potrebnú certifikáciu, vďaka ktorej už nebude musieť žiadať o výnimky tak, ako to robia iné spoločnosti. Konkurenčné firmy, ktoré chcú doručovať zásielky pomocou dronov v súčasnosti musia žiadať o povolenia pre testovacie lety. Aj vďaka Wing však bude ich certifikácia v budúcnosti jednoduchšia a budú môcť takisto požiadať o registráciu ako letecké spoločnosti.

To, že Wing je v súčasnosti zapísaný ako letecká spoločnosť pre firmu okrem iného znamená, že sa na ňu vzťahujú rovnaké pravidlá a regulácie ako na bežné aerolinky. Môže tak napríklad pomocou dronov doručovať balíky aj na väčšie vzdialenosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #FAA #dron #Wing