Umelá inteligencia sa osvedčila pri diagnostike rakoviny pľúc

Umelá inteligencia je lepšia pri diagnostike rakoviny pľúc ako odborní lekári. Vyplýva to z výsledkov štúdie, ktorú publikoval tím amerických odborníkov v časopise Nature Medicine.

21.05.2019 15:55
rontgen, pľúca, zadýchavanie, kašeľ Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa výskumníkov z Northwestern University v štáte Illinois a spoločnosti Google by nová technológia mohla zvýšiť efektívnosť skríningov rakoviny. Nachádzanie nádorov v skorom štádiu by totiž malo uľahčiť ich liečbu.

Skríningy v niektorých prípadoch môžu skončiť invazívnymi biopsiami pre ľudí, ktorí v konečnom dôsledku rakovinu nemajú, a niekedy zase niektoré nádory nezaznamenajú. Pri spomínanom výskume, zameranom na rakovinu pľúc, sa odborníci sústredili na to, či umelá inteligencia dokáže zlepšiť analýzu skenov.

Najprv počítačový softvér učili s pomocou 42 290 záberov pľúc zhotovených pri počítačovej tomografii (CT) od takmer 15-tisíc pacientov. Vedci programu nezadali príkaz, čo má hľadať, len uviedli, ktorí pacienti mali rakovinu a ktorí nie. Následne umelú inteligenciu otestovali s tímom šiestich skúsených rádiológov, ktorí sa v práci venujú analýze CT skenov.

Ukázalo sa, že pri preskúmavaní jedného skenu bola technológia efektívnejšia ako rádiológovia a bola rovnako efektívna ako odborníci, keď skúmali viacero skenov. Podľa výsledkov štúdie by umelá inteligencia mohla zvýšiť odhaľovanie rakoviny o päť percent a tiež znížiť počet prípadov falošného diagnostikovania tejto choroby o 11 percent.

„Ďalším krokom bude použitie na pacientoch v podobe klinického pokusu,“ vysvetlil pre spravodajský portál BBC člen výskumného tímu Mozziyar Etemadi z Northwestern University. Podľa neho to, čo umelá inteligencia používa pri identifikácii rakoviny, je „trochu ako čierna skrinka“.

„Niekedy zvýrazní pľúcnu uzlinu, ktorá vyzerá nezhubne, ale model si myslí, že to tak nie je. Zvyčajne má pravdu a jedna oblasť vedeckého výskumu sa pokúša zistiť prečo,“ uviedol. Spolupráca lekárov a umelej inteligencie by mohla byť podľa neho efektívnejšia. Umelá inteligencia by mohla mať v budúcnosti „veľkú“ rolu v medicíne, dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #štúdia #vedci #lekári #umelá inteligencia #diagnostika #rakovina pľúc