Umelá inteligencia môže pomôcť rozoznať podvodníkov na internetových zoznamkách

Umelá inteligencia môže pomôcť pri rozoznávaní podvodníkov, ktorí využívajú internetové zoznamky na to, aby od ich používateľov získavali peniaze.

07.06.2019 10:43
online zoznamka, sociálne siete, sociálna sieť Foto:
debata

Naznačuje to štúdia, v rámci ktorej umelá inteligencia analyzovala profily, správy a snímky z reálnej zoznamky. Vyberala si pritom také informácie ako vek, pohlavie či etnická príslušnosť a zamerala sa aj na jazyk, ktorý ľudia používajú pri svojich opisoch. Systém rozoznal podvodníkov a falošné profily v 93 percentách prípadov, tvrdia odborníci.

Na systéme založenom na umelej inteligencii pracovali počítačoví experti z Veľkej Británie, Spojeného kráľovstva a Austrálie. Systém učili s pomocou takmer 15-tisíc profilov bezplatnej webstránky Dating 'N More. Tú si vybrali preto, lebo v prípade objavenia falošných profilov ich zverejňuje. Systém v rámci štúdie zistil, že tvorcovia falošných profilov boli s väčšou pravdepodobnosťou muži, ktorí tvorili 60 percent, a ich priemerný vek bol 50 rokov. Výskumníci uviedli, že falošné profily a podvodníci používali viac obrázkov a „emotívny jazyk“. Častými slovami, ktoré využívali, boli starostlivý, vášnivý a láskyplný.

Tím, ktorý stojí za štúdiou, dúfa, že vytvorí systém skorého varovania, ktorý dokáže rozoznať podvodníkov, keď si vytvoria profil a začnú kontaktovať svoje obete. Ako odborníci vysvetlili, podvody na internetových zoznamkách či podobných aplikáciách sa ťažko riešili, lebo obyčajne nešlo o veľké kampane a neboli ani automaticky generované.

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #internet #zoznamka #podvodníci #umelá inteligencia