Izraelská firma má nový triumf. Vraj dokáže vydolovať dáta z každého iPhonu

Izraelská firma Cellebrite sa oficiálne pochválila, že dokáže prelomiť zabezpečenie prakticky na akomkoľvek iPhone. Poradí si aj s najnovšími prémiovými modelmi konkurenčných značiek.

18.06.2019 18:30
snímač, odtlačky prstov, biometria, Apple, TouchID Foto:
Ilustračné foto
debata

Ani iPhone už nie je neprekonateľný. Izraelská spoločnosť Cellebrite, ktorá už v minulosti pomohla viacerým zahraničným vládam pri prelomení zabezpečenia operačných systémov v mobiloch, oznámila svoj ďalší triumf. Vďaka zdokonalenej forenznej analýze si dokáže poradiť aj so zabezpečením v najnovšom operačnom systéme iOS 12.3, ktorý Apple sprístupnil verejnosti len pred mesiacom (v súčasnosti je vo verzii 12.3.1). Znamená to, že dáta vie získať prakticky z ľubovolného iPhonu so systémom iOS od verzie 7.0. Žiadna iná firma sa podobne efektívnym nástrojom doposiaľ neprezentovala.

Produkt len pre úzky okruh zákazníkov

Aj vďaka firmám ako Cellebrite sa tak už nebudú musieť bezpečnostné zložky v krajinách sťažovať, že výrobcovia mobilov s nimi odmietajú spolupracovať, tak ako to už viackrát odmietol Apple. Cellebrite vyslal jasný signál, že riešenie vždy existuje a nemusí byť pri ňom použitá ani enormná výpočtová sila k prelomeniu šifry. Firma vďaka takzvanému UFED nástroju (z angl. Universal Forensic Extraction Device Premium) dokáže extrahovať prakticky ľubovolné súbory z iPhonu či iPadu, nie len niektoré časti systému tak, ako tomu bolo v minulosti. Poradiť si dokáže aj s prémiovými zariadeniami konkurenčných značiek. Nechýbajú medzi nimi mobily Samsung, Huawei, LG alebo Xiaomi.

Služby spoločnosti Cellebrite využívajú bezpečnostné zložky, kontrarozviedky a tajné služby. V roku 2016 sa so žiadosťou o pomoc na firmu obrátila americká FBI, ktorá sa snažila získať dáta z iPhonu útočníka v meste San Bernadino. Apple vtedy spolupracovať s políciou odmietol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Samsung #iPhone #šifrovanie #Cellebrite