Oznámili mená najlepších európskych vedcov roku 2019

Európsky patentový úrad vyhlásil víťazov 14 ročníka súťaže Európsky vynálezca roka. Úrad ocenil výskum genetiky, aj pokrok v diagnostike rakoviny.

20.06.2019 18:30
European Innovation Award, Európsky patentový úrad Foto:
Vyhlásenie víťazov 14. ročníka súťaže Európsky vynálezca roka.
debata (1)

Európsky patentový úrad vyhlásil víťazov štrnásteho ročníka súťaže Európsky vynálezca roka. Cenu za celoživotné dielo získala molekulárna genetička Margarita Salas Falgueras, ktorá sa zároveň stala vôbec prvou laureátkou dvoch kategórií – získala cenu za celoživotné dielo a cenu verejnosti. Španielska genetička sa molekulárnej genetike venuje už päť desaťročí a Európsky patentový úrad (skr. EPU) ocenil jej prínos vo vývoji rýchlej, jednoduchšej a spoľahlivejšej metódy replikovania stôp DNA. Replikovanie, či skôr rozširovanie, “úlomkov” DNA pomáha najmä v onkológii, archeológii ale aj forenznej genetike.

Z takmer piatich stoviek patentov vyberala odborná komisia tie najzaujímavejšie a najprínosnejšie patenty. Do finále postúpilo 15 výskumníkov a výskumných tímov, ktorí súťažili v šiestich kategóriách. V kategórii priemyslu EPU ocenila Klausa Feichtingera a Manfreda Hackla za inovatívny spôsob recyklovania plastového odpadu. Plasty rôzneho typu je možné s vynálezom rakúskeho tímu premeniť na vysokokvalitné palety vhodné k ďalšiemu spracovaniu.

Lepšia diagnostika rakoviny aj ochrana oceánskej fauny

Francúzsky imunológ Jerome Galon získal cenu za výskum pri vývoji diagnostického nástroja na hodnotenie rizika recidívy u pacientov s rakovinou. Tento nástroj by mohol byť v budúcnosti štandardizovaný a mohol by klinikám po celom svete pomôcť pri zvyšovaní presnosti prognóz pacientov s rôznymi typmi rakoviny. Podľa J. Galona pri liečbe rakoviny, ale aj predlžovaní života pacienta, zohráva dôležitú rolu imunitný systém. Diagnostický nástroj, ktorý vyvinul, má takisto vyhodnocovať nakoľko silná je imunita pacienta s rakovinou a poskytovať mu akýsi návod k jej posilneniu.

Rik Breuer z Holandska je laureátom kategórie pre malé a stredné podniky. Jeho vynález by mohol ušetriť oceány od niekoľkých tisícok ton toxických nečistôt, ktoré do nich vypúšťajú nátery na lodiach. Tieto nátery štandardne slúžia na to, aby sa na trup lode neusádzali riasy a morské živočíchy. Nový špeciálny náter je netoxický a je ho možné z lode v prípade potreby kedykoľvek odstrániť.

Európsky patentový úrade udeľuje aj špeciálnu cenu pre vynálezcov mimo členských krajín Európskej únie. Tento rok cenu získal Akira Yoshino – japonský vynálezca, ktorý stál pri zrode lítiovo-iónových batérií. Na výrobe batérií, ktoré A. Yoshino navrhol, spolupracovala spoločnosť Toshiba. Aj po 35 rokoch je tento typ batérií naďalej využívaný prakticky v o všetkých druhoch spotrebnej elektroniky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky patentový úrad #Európsky vynálezca roka 2019