Cestujete hromadnou dopravou? Google vám povie, ak je autobus preplnený a mešká

Google na základe historických dát dokáže predpovedať, kedy bude autobus či električka preplnená. Upozorní tiež, ak budú meškať.

30.06.2019 11:46
Google, Mapy Google Foto:
Novinkou v Mapách Google sú aktuálne informácie o meškaní autobusov.
debata

Spomínate si, keď ste naposledy použili aplikáciu Mapy Google v mobile pre navigáciu do cieľa? V momente, keď ste nastúpili do autobusu alebo električky sa vás aplikácia spýtala, či je autobus preplnený. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, načo Google tieto informácie potrebuje? Výsledok na seba nenechal dlho čakať. Mapy Google dostali ďalšiu novú funkciu. Cestujúcich hromadnou dopravou budú informovať o tom, aká je pravdepodobnosť, že bude dopravný prostriedok v čase vášho nástupu preplnený. Veľmi rýchlo sa tak budete môcť zorientovať a vybrať si menej vyťažený spoj, prípadne si v budúcnosti lepšie naplánovať odchod z domu.

Dáta získava priamo od užívateľov

Informácie o preplnenom trolejbuse alebo metre Google síce zbiera v reálnom čase, no ďalším cestujúcim zobrazuje len výsledok analýzy historických dát. To znamená, že ak autobus linky č. 93 z Hlavnej stanice smerom na Aupark býva o deviatej ráno preplnený, Mapy Google vás na to pri plánovaní cesty do Petržalky upozornia. Neznamená to ale, že v čase vášho nástupu sa budete v autobuse naozaj tlačiť ako sardinky.

Mapy Google informujú o preplnenosti autobusu... Foto: Google
Google, Mapy Google Mapy Google informujú o preplnenosti autobusu či električky v meste.

Druhou zaujímavou funkciou je zobrazovanie meškania autobusov hromadnej dopravy. Google opäť využil dáta vyzbierané od užívateľov na to, aby informoval o meškaniach aj bez dát poskytnutých dopravným podnikom. To znamená, že Google vie pomerne presne predvídať koľko minút bude autobus meškať aj bez toho, aby získaval dáta priamo z autobusov. Vystačia mu informácie od užívateľov, ktorí majú aplikáciu spustenú na pozadí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #navigácia #Mapy Google