Podľa vedcov hrozí Istanbulu silné zemetrasenie

Istanbul môže v budúcnosti poškodiť silné zemetrasenie s následkami podobnými otrasom v v meste Izmit, pri ktorých pred 20 rokmi zahynulo vyše 17 000 ľudí. S týmto varovaním prišli nemeckí vedci, ktorí pomocou podmorských prístrojov dva a pol roka merali napätie na zlome medzi dvoma tektonickými doskami na dne Marmarského mora. Vo svojom výskume, ktorý zverejnil vedecký časopis Nature Communications, uvádzajú, že súčasné pnutie môže spôsobiť otrasy o sile 7,1 až 7,4 stupňa.

09.07.2019 13:03
debata (4)

Vedecký tím pod vedením geofyzika Dietricha Langeho z Centra pre výskum oceánu Geomar Helmholtz v Kieli inštaloval v hĺbke 800 metrov pod hladinou mora prístroje, ktoré pomocou akustického merania zaznamenávajú zmeny v napätí tektonických dosiek.

Odborníci sa zamerali na exponovaný úsek takzvaného Severoanatolského zlomu blízkosti Istanbulu, ktorý oddeľuje Eurázijskú a Anatolskú litosférickú dosku. Práve pri pohyboch zemských dosiek vzniká napätie, ktoré sa potom uvoľňuje prostredníctvom zemetrasenia.

Tektonické zemetrasenia považujú seizmológovia za najhoršie a potenciálne najničivejšie. Kedy ale môže také zemetrasenie Istanbul postihnúť, nedokážu presnejšie odhadnúť.

„Nie sme schopní predpovedať, kedy sa to môže stať,“ povedala agentúre DPA členka vedeckého tímu Heidrun Koppová. Podľa nej vedci nemajú v úmysle „šíriť paniku“, predpokladané otrasy ale vraj môžu spôsobiť značné materiálne škody.

Obavy zo zemetrasenia sú v 16 milionovom Istanbule všadeprítomné, pripomenula agentúra DPA. Na otrasy sa snaží byť pripravené vedenie mesta, firmy i jednotliví ľudia. Všetky verejné budovy i prevádzky majú núdzové plány, obyvatelia majú pripravenú evakuačnú batožinu, ako sa správať pri zemetrasení sa učia deti už v škole. Napriek tomu sa často ukazuje, že pripravenosť na možnú katastrofu má veľké medzery.

V meste sa stále stavajú stavby, ktoré nespĺňajú bezpečnostné normy, čo sa ukazuje pri menších otrasoch, keď padajú budovy, ktoré by inak mali slabšie zemetrasenie bez problémov prestáť. Známa architektka Mücella Yapiciová tiež nedávno varovala, že mesto zastavuje v centre mesta voľné plochy, ktoré sú určené práve pre prípad zemetrasenia ako bezpečné zhromaždiská.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Turecko #výskum #Istanbul #nemeckí vedci