Tip: Takto znie absolútne ticho. Navštívili sme v najtichšie miesto v strednej Európe

Niektorí tvrdia, že sa človek môže na takomto mieste za pol hodinu zblázniť. My sme v najtichšom mieste v strednej Európe strávili hodinu. V takzvanej anechoickej komore vedci testujú hluk produkovaný rôznymi súčiastkami. Prečítajte si rozhovor s Jaroslavom Snášelom o veľmi netradičnom mieste, ktoré sa nachádza v sídle spoločnosti Resideo v Brne.

24.09.2019 10:00
anechoická komora, bezodrazová komora Foto:
Jedno z najtichších miest v Európe sa nachádza v neďalekom Brne. Brnenská anechoická komora (na fotke) má hluk -5 až -6 decibelov.
debata

Kde sa práve nachádzame?

Sme v takzvanej anechoickej komore. Je tu umelo vytvorené dokonale tiché prostredie, ktoré je preukázateľne najtichším miestom v Českej republike a v strednej Európe. Vyjadrené číselne, je tu –5 až –6 decibelov. Ak je prah ľudského sluchu 0 decibelov, tak je tu hlučnosť pod prahom toho, čo počuje človek. Inak povedané, po tom, čo sa zatvoria dvere, je v tejto miestnosti absolútne ticho. Človek tu teda nepočuje nič z vonka. Anechoické komory definuje to, že v nej nie sú žiadne zvukové odrazy od stien miestnosti.

Ak nič nepočujeme už pri 0 decibeloch, čo potom v praxi znamená –5 až –6 decibelov?

Znamená to, že je vo vnútri pôsobí nejaký zvuk, ktorý síce je pre človeka nepočuteľný, no citlivým zariadením sa dá zmerať. Predstaviť si to je ale veľmi ťažké, pretože obvykle sa hovorí len v medziach toho, čo človek počuje a čo už nie.

Anechoická komora je dokonale voľný priestor. V strede našej komory je podlaha, ktorá je síce viditeľná, no oddeľuje miestnosť len preto, aby v komore bolo možné uskutočňovať testy. Ak by v strede nebola mriežka a koberec, tak je to dokonale voľné pole, ktoré si môžete predstaviť ako keby ste sa nachádzali napríklad niekoľko metrov nad púšťou, kde nefúka vietor a neletia okolo vás žiadne vtáky. Inak povedané, zvuk ktorý vydáte sa rozptýli a nevráti sa k vám.

Kde inde sa nachádzajú anechoické komory? Sú ešte nejaké v Čechách?

Ďalšie komory sa nachádzajú aj v Česku, no nemajú tak dokonalé parametre. Nemajú konštrukčne tak dobre vytvorené ticho, takisto nemajú podobu úplného voľného priestoru a majú väčšinou pevnú podlahu. Našu komoru navrhli a postavili výskumníci z Vysokej školy banskej (pozn. Technická univerzita v Ostrave), ktorí majú tiež svoju vlastnú komoru, no majú v nej pevnú podlahu a je potrebné s týmito parametrami počítať.

Načo takéto komory slúžia a čo konkrétne testujete vo vašej komore?

Sú tu podmienky, ktoré nám umožňujú merať veľmi tichý dej. Spomeniem napríklad potrubie a prietoky kvapalín v nejakých ohyboch, kde vzniká vírenie. Sú to veľmi tiché úkony, ktoré v normálnom laboratóriu, kde už nejaký hluk v pozadí je, by ste namerať vôbec nevedeli. Je tu skrátka také ticho, že dokážeme merať aj extrémne tiché veci.

Merali sme napríklad aj termostatickú hlavicu, na ktorej sa ladil tvar cesty pre prietok vody tak, aby nevznikal skoro žiaden hluk. Ak by sa napríklad objavili problémy s hlukom pri nejakých kmitočtoch, tu by ich mohli inžinieri ladiť. V nejakom bežnom laboratóriu by ste to nepočuli, no ak by ste mali takúto súčiastku za hlavou v noci, keď ležíte v posteli, asi by vás to rušilo.

Takisto sme merali aj ventilátor z kotla, aj celý kotol v plnej prevádzke, ktorý sa používa aj v bytoch. Pri takomto ventilátore a kotle samozrejme nikto nechce, aby zo špajze prenikal hluk do bytu. Pomocou testov v anechoickej komore sa hluk ventilátora znižuje na maximálnu možnú mieru. Merali sme tu ale aj detektory dymu, ktoré majú pískať podľa normy na nejakej intenzite. Zisťovali sme, či táto intenzita zodpovedá špecifikáciám.

Naša komora je upravená na to, aby sme v nej mohli spustiť celý plynový kotol a merať hluk, ktorý produkuje. Ale existujú aj komory, v ktorých testujú celé bagre.

Ak na balení nejakého výrobku uvidím informáciu o jeho hlučnosti, sú to hodnoty, ktoré výrobca meral v komore ako je táto?

Kolegovia z firmy Honeywell napríklad testovali chrániče do uší. Vo figuríne sa nachádzajú dva mikrofóny, nad ktoré umiestnili ochranu sluchu a zvonka púšťali cez reprosústavu rôzny normovaný hluk a sledovali, koľko hluku cez tú ochranu “vlezie” do mikrofónov. Figurína má uši v tvare skutočného ľudského ucha, vrátane materiálu, ktorý vlastnosťami pripomína ľudskú pokožku. Ak si kúpite štuple do uší a na balení uvidíte hodnotu 33 decibelov, je to hodnota, ktorú výrobca pravdepodobne zmeral práve v takejto komore.

Na internete sa môžete dočítať, že človek sa môže v takejto komore za pol hodinu zblázniť. Kde vznikli tieto mýty?

Ľudský mozog je nastavený tak, že keď niečo vidí blízko, tak čaká, že sa bude odtiaľ vracať ozvena. Tu ho to mätie, pretože vidí, že je má k stene veľmi blízko, no ozvena sa k nemu nevracia. Keďže sa do komory zvonka nedostáva žiaden hluk, počuje v nej len sám seba a napríklad aj tlkot vlastného srdca. Mne napríklad po určitej dobe začne pískať v ušiach.

Veľké metrové ihlany z kamennej vlny majú za... Foto: Resideo
anechoická komora, bezdozvuková komora, absolútne ticho Veľké metrové ihlany z kamennej vlny majú za úlohu zachytávať zvuk a zabrániť jeho odrazom.

Vo vnútri anechoicej komory sú veľké penové ihlany. Z akého dôvodu?

Kliny sú vo vnútri preto, aby sa nič neodrážalo a aby všetká zvuková energia, ktorá tu vzniká a smeruje k stenám, sa v klinoch stratila a premenila na teplo. Nič sa teda neodráža. Aby tu ale bolo ticho je dôležitejšie, aby sa do miestnosti nedostalo nič zvonka. Ak by sme boli v normálnej miestnosti, ktorá by bola len obložená penou, obloženie by zvuky trochu tlmilo, no aj tak by do miestnosti prenikali vibrácie a hluk z okolia. Táto miestnosť má ale unikátnu konštrukciu preto, lebo je vibračne izolovaná od vonkajšej budovy, dokonca aj jej základ je odrezaný od ostatnej budovy. Na základe, na ktorom je táto rovnostranná kocka položená, je gumová podložka, na nej je tehlová stena a vo vnútri je ešte jedna stena. Sú tu teda dvojité steny na plávajúcom základe, izolované gumou. Tým pádom sa nič, čo sa deje v budove, neprenáša dovnútra. Miesto gumy sa môžu použiť aj žabky s pružinami.

Z čoho sú vyrobené ihlany a obloženie anechoickej komory?

Hranoly sú vyrobené z bežnej kamennej vlny, ktorá sa používa v stavebníctve. Musia mať ale vyhovujúci tvar a dĺžku, aby pokryli vlnové dĺžky zvuku, ktoré sa tu môžu vyskytovať alebo ktoré sú v parametroch danej komory.

Aké veľké musia byť ihlany v anechoickej komore?

Zvukové vlny majú veľmi dlhú vlnovú dĺžku, ktorá sa počíta aj na desiatky metrov. Ak by takáto komora mala slúžiť do veľmi nízkych kmitočtov, ihlany by museli byť dlhšie. Ihlany v našej komore majú zhruba meter, ale môžu byť aj ihlany dlhšie. Bežne sa ale používajú ihlany tak, aby sa zvuk do nich zakliesnil, stratil a premenil na teplo.

Na odrazovosť má mierny vplyv aj teplota a tiež aj tlak vzduchu. Tieto parametre sa pri meraní uvádzajú. Pri meraní nám preto postačí izbová teplota a bežný atmosférický tlak. Tieto hodnoty potom zadávame do výpočtov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honeywell #anechoická komora #absolútne ticho #Resideo