Sovietska stíhačka MiG-17 prvýkrát vzlietla v júli 1949

Stíhačky poháňané prúdovým motorom sa síce objavili už na sklonku druhej svetovej vojny, vo veľkom ich ale vojaci začali používať až na prelome 40. a 50. rokov minulého storočia.

26.07.2019 08:00
mig Foto:
MiG-17.
debata

USA boli pyšné na svoj F-86 Sabre, sovietski inžinieri prišli s legendárnym strojom MiG-15. Kvality oboch si piloti naostro vyskúšali počas kórejskej vojny, už pred ňou sa ale usilovne pracovalo na nových strojoch. Nástupcom „pätnástky“ sa nakoniec stal MiG-17, ktorý prvýkrát vzlietol 26. júla 1949.

Vylepšený model dosahoval o zhruba 50 kilometrov za hodinu vyššiu maximálnu rýchlosť, MiG-17 bol dokonca ako jeden z prvých stíhacích lietadiel schopný prekonať rýchlosť zvuku v horizontálnom le­te.

Po prvých mesiacoch skúšok ale bolo jasné, že konštruktérov čaká ešte veľa práce. Po ďalších úpravách, ktoré sa dotkli brzdiacich štítov, kormidiel alebo kýlu pod zadkom, bolo lietadlo konečne v októbri 1952 zavedené do výzbroje prvých jednotiek. Do bojov v Kórei sa ale už nezapojil.

Vývoj MiGu-17 sa ale nezastavil. Ako prvá sovietska stíhačka dostal potrebný strelecký radar (verzia MiG-17P) a v roku 1953 sa dočkal aj prídavného spaľovania (verzia označená F, ak mala navyše radar, tak PF). V polovici 50. rokov dostalo prvý MiGy-17F aj československé letectvo, dva stroje slúžili ako osobné lietadlá pre jeho najvyšších dôstojníkov. Bežní piloti potom o niečo neskôr dostali k dispozícii dva tucty stíhačiek verzie PF.

Pôvodne sa uvažovalo aj o licenčnej výrobe MiGu-17 v Aero Vodochody, ktoré malo skúsenosti s „pätnástkami“, nakoniec ale dostal prednosť nadzvukový MiG-19. Licenčné "sedemnástky sa ale vyrábali v Poľsku (ako Lim-6) a Číne (Šen-jang J-5). Celkovo vzniklo viac ako 10 000 lietadiel všetkých verzií. MiG-17 slúžil v množstve armád, a to nielen krajín Varšavskej zmluvy alebo ďalších sovietskych satelitov, vo výzbroji ich mali napríklad aj Pakistan a Maroko. Najslávnejšiu éru zažili MiGy-17 v polovici 60. rokov, počas prvej fázy vietnamskej vojny, kedy slúžili severovietnamským pilotom.

debata chyba
Viac na túto tému: #stíhačky #MiG-17 #prúdový motor