Test: Vyskúšali sme 5G sieť na vlastnej koži. Ako funguje?

Monako je jednou z prvých krajín, kde už dnes funguje 5G sieť. V súčasnosti je však najmä výkladnou skriňou jediného monackého mobilného operátora Monaco Telecom, ktorý 5G sieťou len pred niekoľkými týždňami pokryl celú krajinu.

05.08.2019 10:00
Monaco Telecom, 5G, Huawei Mate 20 X Foto:
Najvyššie namerané rýchlosti v 5G sieti prekračovali 1000 Mbit/s.
debata (3)

Napriek tomu, že Monako je druhou najmenšou krajinou na svete s celkovou rozlohou len 2 kilometre štvorcové, podľa šéfa Monaco Telecom, Martina Péronneta, bolo pokrytie mestského štátu mimoriadne tvrdým orieškom.

Hornatý terén, dokonale zastavané plochy s výškovými budovami, dláždené chodníky, no aj mobilné siete presahujúce z Francúzska, si vyžiadali mesiace príprav. O vybudovaní 5G siete v roku 2018 rozhodlo monacké knieža Albert II. po stretnutí so šéfom firmy Huawei. Spoluprácu spečatili podpisom zmluvy v Pekingu a už o niekoľko týždňov boli základná časť 5G siete vybudovaná a testovaná.

Malé antény vedľa veľkého satelitu na budove v... Foto: Tomáš Švec
Monaco Telecom, 5G, Huawei Mate 20 X Malé antény vedľa veľkého satelitu na budove v strede pokrývajú lokalitu 5G sieťou.

F. Péronnet priznáva, že ani dnes nefunguje 5G sieť dokonale. Signál má problém preniknúť hlboko do interiéru, čo však nie je problém, pretože cieľom bolo pokryť najmä exteriér. Monaco Telekom navyše domáci mobilný internet nemá v pláne ponúkať a už v týchto dňoch je 5G sieť naddimenzovaná nad súčasné potreby miestneho obyvateľstva.

Zariadení je zatiaľ málo, používateľov tiež

Operátor zatiaľ ponúka len dve kompatibilné zariadenia – Huawei Mate 20 X 5G a Xiaomi Mi Mix 3 5G. Aj to je jeden z dôvodov, prečo operátor počíta pripojených zákazníkov na desiatky. Drvivá väčšina obyvateľov Monaka totiž vlastní iPhone, a teda najvyťaženejšou časťou siete je 4G.

Priemerný zákazník Monaco Telecom mesačne prenesie zhruba 3 GB dát, čo je len zlomok dát, ktoré mu operátor v 50 GB mesačnom balíčku za 29 eur ponúka. Dramatický nárast prevádzky F. Péronnet očakáva s príchodom iPhonov v roku 2020, ktoré by už mali 5G siete podporovať. Dovtedy je cieľom operátora rozšíriť portfólio kompatibilných smartfónov s Androidom (vrátane Samsungu) a podporiť najrôznejšie IoT projekty (pozn. red. IoT – internet vecí).

V Monaku už majú nasadenú 5G sieť. Foto: Tomáš Švec
Monaco Telecom, 5G, Huawei Mate 20 X V Monaku už majú nasadenú 5G sieť.

Ak by ste si chceli 5G sieť v Monte Carle vyskúšať na vlastnej koži, nepochodili by ste. V prvom rade by ste museli vlastniť niektoré z kompatibilných zariadení, v druhom rade aj SIM kartu miestneho Monaco Telecom. Slovenskí operátori s ním síce roamingovú spoluprácu majú dohodnutú, no týka sa len 4G siete.

Navyše, jedine Slovak Telekom zahrnul Monacké kniežactvo do zoznamu krajín, v ktorých platia európske roamingové ceny. U konkurenčných operátorov platia prémiové ceny, nakoľko krajinu radia do vyšších zón. My sme mali možnosť 5G sieť v Monaku vyskúšať so SIM kartou Monaco Telecom a kompatibilným telefónom Huawei Mate 20 X 5G. Aké sú naše dojmy?

Rýchlosti sú závratné. Celé filmy sa stiahnu za sekundy

Napriek tomu, že celé dva kilometre štvorcové Monaka sú plne pokryté 5G sieťou, pri dosahovaní maximálnych rýchlostí najviac záleží na jej vyťaženosti. V aplikácii Speedtest sme preto skúšali rôzne scenáre, počnúc zmenou polohy, upravenými nastaveniami telefónu, viacerými aktívnymi zariadeniami ako aj odlišnými servermi. Zodpovedali tomu aj výsledky.

V momente, keď viacero zariadení naraz sťahovalo veľké balíky dát na jednom mieste (pripojené na rovnakú stanicu) sa maximálna rýchlosť sťahovania blížila k 600 Mbit/s. Teoretické maximá u Monaco Telecom sú však na úrovni 1,5 Gbit/s. K tejto rýchlosti sme sa priblížili len niekoľkokrát, dosahujúc rýchlosť cez 1000 Mbit/s. Rýchlosť odosielania dát operátor nastavil disproporčne s maximálnou teoretickou rýchlosťou okolo 80 Mbit, od ktorej sme viackrát neboli príliš ďaleko.

Namerané rýchlosti v 5G sieti kolísali medzi... Foto: Tomáš Švec
Monaco Telecom, 5G, Huawei Mate 20 X Namerané rýchlosti v 5G sieti kolísali medzi 500-1000 Mbit/s v závislosti od lokality a vyťaženia siete.

Rýchlosť sme nie len merali, ale skúšali aj v praxi. Sťahovanie aj najväčších súborov v rádoch gigabajtov netrvalo viac než pár desiatok sekúnd, to isté platí aj pri načítavaní filmov vo veľmi vysokom rozlíšení na Netflixe. Pod plynulú prácu v 5G sieti sa výrazne podpísala aj veľmi nízka odozva a stránky sa tak načítavali bleskurýchle. Mobil na 5G sieti sme využívali aj ako hotspot, ku ktorému sme pripájali ďalšie zariadenia. Výsledný dojem bol v podstate rovnaký ako na optike, ku ktorej by sme zariadenia pripojili káblom.

5G sieť používajú aj hasiči

Monacký operátor sa do budúcnosti pripravuje aj na veľký nápor na kapacitu 5G siete, ktorý so sebou prinesie májová Grand Prix, počas ktorej kniežactvo navštívia desiatky tisíc ľudí z celého sveta. Turisti zatiaľ možnosť využiť 5G sieť nemajú, čo sa pri rozšírení sietí novej generácie v Európe, ale v najbližších rokoch zmení. Dovtedy zo sietí môžu profitovať najrôznejšie zariadenia vrátane dronov. V Monaku napríklad 5G sieť využívajú požiarnici. Ich drony pripojené k 5G sieti sú používané ako skauti pri obhliadke požiarov a nehôd ešte pred tým, než na miesto dorazia hasiči.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Monako #5G #Huawei #5G sieť #5G internet #Monaco Telecom