Vyrobili najväčší počítačový čip na svete. Obrovský výkon pomôže umelej inteligencii

Čip s 1,2 biliónmi tranzistorov by mal poháňať umelú inteligenciu. Pre americký startup Cerebras Systems ho vyrobila spoločnosť TSMC.

23.08.2019 14:50
cerebras systems, počítačový čip Foto:
Najväčší počítačový čip vyrobený pre firmu Cerebras Systems.
debata (1)

Ak by ste porovnali veľkosť počítačového čipu vo svojom telefóne či notebooku s novým čipom kalifornskej firmy Cerebras Systems, pravdepodobne by ste zostali zaskočení. Čip s označením Wafer Scale Engine je o čosi väčší než tablet a dokáže poháňať komplexné systémy umelej inteligencie v akejkoľvek sfére – od softvéru na sledovanie osôb až po autonómne vozidlá. Veľkosť takzvaného waferu je tomto prípade taktiež dôležitá.

Pojmom wafer sa označuje jeden veľký kremíkový plát, ktorý je rozrezaný na niekoľko samostatných častí, z ktorých sa vyrábajú procesory. Takýto kremíkový plát je základom dnešných počítačových procesorov, grafických procesorov, ale aj zložitých integrovaných obvodov. Zjednodušene povedané, na jednom kremíkovom pláte sa nachádzajú desiatky procesorov (skr. CPU – centrálna procesorová jednotka), respektíve procesorových jadier. Najvýkonnejšie počítače dneška disponujú zhruba 30 jadrami, z ktorých každé simultánne spracúva vlastný zoznam kalkulácií. Grafické čipy GPU na rozdiel od CPU majú obvykle väčší počet menej výkonných jadier.

Americký startub Cerebras Systems si nechal... Foto: Cerebras Systems
cerebras systems, počítačový čip, umelá inteligencia Americký startub Cerebras Systems si nechal vyrobiť najväčší počítačový čip na svete.

Extrémny výkon, no aj problematické chladenie

Takéto čipy často poháňajú umelú inteligenciu, ktorá môže na každom jadre vykonávať samostatné kalkulácie. Najvýkonnejšie GPU môžu disponovať až 5-tisíc jadrami. Čip od Cerebras Systems má však takýchto jadier až 400-tisíc. Takéto riešenie môže byť využité pri spracovaní komplexných úloh strojového učenia, a to s nižšími energetickými nárokmi. Na druhej strane,čip takejto veľkosti si bude vyžadovať veľmi efektívne chladenie a dômyselnú infraštruktúru.

Cerebras ale tvrdí, že prínosom má byť potom minimálny čas potrebný na spracovanie komplexných dát, ktorý sa skráti z mesiacov na minúty. Cena takéhoto čipu nie je známa, no firma

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #CPU #Cerebras Systems #počítačový čip #wafer #GPU