Nebezpečná umelá inteligencia? Vytvoriť už dokáže vierohodné falošné správy

Umelá inteligencia sa naučila písať falošné správy (tzv. fake news) ešte dokonalejšie. Správy sú na nerozoznanie od textov napísaných človekom.

27.08.2019 13:45
umelá inteligencia, AI, stroj, superpočítač, robot Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Internet je plný falošných a poplašných správ, ktoré má aj skúsený čitateľ občas problém odlíšiť od textov popisujúcich realitu. Výskumníkom zo spoločnosti OpenAI, ktorí vyvíjajú a zdokonaľujú algoritmy pre umelú inteligenciu, sa podaril ďalší husársky kúsok. Umelú inteligenciu naučili písať falošné správy, príbehy a básničky natoľko precízne a presne, že sú na nerozoznanie od textu napísaného človekom, či skúseným spisovateľom.

Generátor textu, ktorý v minulosti OpenAI vyvinul, bol považovaný za príliš nebezpečný, aby bol jeho kód sprístupnený verejnosti. Vedci sa však posunuli latku ešte vyššie a generátor ešte viac zdokonalili. Ak by sa dostal do nepovolaných rúk, mohol by poslúžiť na vytváranie falošných správy a obťažujúcich správ na sociálnych sieťach.

Vedci vytvorili učiaci sa systém, ktorý skenoval osem miliónov webových stránok a snažil sa adaptovať podľa ich obsahu. Podľa redaktorov serveru BBC je generátor schopný dokončiť Shakespearov román, napísať článok alebo epiteton (pozn. básnický prívlastok). Podľa niektorých odborníkov má však generovaný text svoje rezervy. Stále mu chýba relevancia k pôvodnej myšlienke a schopnosť „udržať niť“ od začiatku do konca.

OpenAI kód generátora s označením GPT-2 v upravenej podobe sprístupnila verejnosti. V blízkej dobe má firma v pláne sprístupniť zdokonalenú verziu generátora, avšak len v prípade, ak ak súčasnú verziu nebudú ľudia zneužívať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #falošné správy #fake news