SpaceX ukončil testy prototypu lode Starship. Chce ním osídliť Mars

Súkromá americká kozmická spoločnosť SpaceX vizionára Elona Muska úspešne vykonala tretí a posledný test prototypu vyvíjanej lode Starship, s ktorej pomocou chce firma osídliť Mars.

29.08.2019 07:14
starshipp Foto:
Starship.
debata (38)

„Gratulácia tímu SpaceX,“ napísal Musk na twitteri. V nadväznom tweete dodal, že rar Starship pistane na červenom marsovom piesku.

Prototyp, ktorý spoločnosť SpaceX testovala, sa volá Starhopper (Hviezdny skokan). Je to overovací aparát v ranej fáze vývoja. Počas prvých dvoch letových testov na začiatku apríla vystúpal do výšky len niekoľko metrov a počas utorňajšej skúšky, ktorá bola pre Starhopper treťou a zároveň poslednou, sa dostal do 150 metrov nad zemou.

Skúška trvala necelú minútu. Starhopper teraz uvoľní miesto dvom novým prototypom označovaným ako Starship Mk1 a Starship Mk2, ktoré budú lietať do výšky až 20 kilometrov. Zatiaľčo Starhopper je vybavený jedným motorom Raptor, nové prototypy ich budú mať najmenej tri. Konečná verzia Starshipu potom bude vybavená šiestimi motormi Raptor.

Starship, ktorá bude podľa SpaceX schopná transportovať až sto ľudí, je druhým stupňom vyvíjaného raketového dopravného systému. Prvý stupeň spoločnosť pomenovala ako Super Heavy, lebo bude vybavený 35 motormi Raptor. S prvými operačnými letmi Starshipu počíta SpaceX v roku 2021.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #kozmická loď #SpaceX #Starship