Umelá inteligencia by mala zmazať nevyžiadané fotky

Vývojári v Seattli pracujú na vytvorení softvéru, ktorý dokáže zaznamenať a vymazať nevyžiadané fotografie penisov odoslané prostredníctvom súkromných správ na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

07.09.2019 14:50
Twitter Foto: ,
Twitter
debata (3)

Projekt rozbehla vývojárka Kelsey Bresslerová, ktorá od istého muža dostala takúto fotografiu, a momentálne pomáha vylepšiť systém umelej inteligencie, ktorý by dokázal nechcené obrázky zaznamenať a vymazať skôr, ako si ich otvoria nič netušiace obete. Sociálne siete by podľa nej mali robiť viac pre ochranu svojich používateľov proti takémuto „kyberodhaľovaniu“.

„Keď dostanete takúto nevyžiadanú fotografiu, je to neúctivé a násilné. Je to virtuálny ekvivalent toho, keď sa niekto pred vami odhalí na ulici. Nedá vám možnosť súhlasu a vnucuje vám tento obrázok, a to nikdy nie je v poriadku,“ vyjadrila sa Bresslerová pre spravodajský portál BBC.

Prvotné testy ukázali, že systém dokázal „prekabátiť“ muž, ktorý si dal na genitálie klietku, a softvér prehliadol penis pokrytý trblietkami. Systém však bol podľa Bressler veľmi úspešný pri odhaľovaní bežných obrázkov penisov a nahých fotografií.

„Čítam o tomto probléme takmer denne, ale Twitter ešte neukázal, že by ich to zaujímalo dostatočne na to, aby našli riešenie. Ak sme mohli tento systém vyvinúť za pár dní, nerozumiem, prečo podobné iniciatívy nerozbehli technologické spoločnosti,“ skonštatovala Bresslerová s tým, že podľa ostatných je najjednoduchším riešením zakázať prijímanie súkromných správ, no ona je presvedčená, že by sa nikto nemal uzatvárať pred svetom len preto, že sa niektorí ľudia nevedia správať.

Keď projekt dokončia, sú podľa Bresslerovej pripravení podeliť sa o výsledky svojho výskumu s Twitterom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #vývoj #umelá inteligencia #testy #softvér