Huawei predstavil údajne najvýkonnejší čip pre mobilné zariadenia

Kirin 990 je vyrábaný 7 nanometrovou technológiou, má osem výkonných jadier a zabudovaný 5G modem.

10.09.2019 11:00
Huawei, Kirin 990, smartfón, Foto:
Mobilný procesor Kirin 990 od Huawei.
debata (1)

V septembri vyvrcholil najväčší európsky veľtrh spotrebnej elektroniky IFA, ktorý sa každoročne koná v Berlíne. Spoločnosť Huawei na ňom okrem iného predstavila aj svoj najvýkonnejší mobilný čip, ktorý výkonom zľahka prekonáva aj konkurenciu. Má byť dokonca výrazne rýchlejší, než čip Snapdragon 855. Huawei sa s procesorom Kirin 990 pripravuje na novú éru samostatnosti, ktorú odštartoval spor so Spojenými štátmi.

Kirin 990 je vyrábaný 7-nanometrovou technológiou a má zabudovaný 5G modem. Podľa Huawei modem podporuje maximálne prenosové rýchlosti do 2,3 Gbit/s pri sťahovaní a 1,25 Gbit/s pri nahrávaní. Vďaka umiestneniu 5G modemu na jednom čipe majú byť smartfóny výrazne energeticky efektívnejšie. Po prvýkrát by sa mal procesor objaviť v pripravovanom smartfóne Mate 30 (Pro), ktorý firma predstaví pravdepodobne už o niekoľko dní.

Osemjadrový čip má jadrá rozdelené do troch častí. Prvá má dve jadrá taktované na 2,86 GHz, druhá ďalšie dve jadrá s taktom 2,36 GHz a tretia štyri jadrá s taktom 1,95 GHz. Jadrá firma rozdelila okrem iného kvôli zvýšeniu efektivity, ale aj úspory energie. Aj v prípade integrovaného grafického čipu hovorí Huawei o vyššom výkone a energetickej efektivite. Zaujímavosťou je nový dizajn neurónovej časti procesora, ktorý má dve samostatné nezávislé jadrá – jedno zamerané na výkon, druhé na energetickú efektivitu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Huawei #procesor #koprocesor #IFA 2019 #Snapdragon #Kirin 990