Šalamúnsky Huawei? Svoje know-how v 5G ponúkne firmám na západe

Huawei možno našiel spôsob, ako obísť americké sankcie. Jeho zakladateľ tvrdí, že technologické know-how firmy pri 5G technológiách je na predaj.

17.09.2019 13:00
debata

Firma Huawei sa stala obeťou obchodnej vojny medzi Spojenými štátmi a Čínou. Nech už je to oprávnene alebo nie, jej podnikanie v Spojených štátoch ale aj Európe to veľmi negatívne poznačilo. Dôsledky nie sú zainteresovanej osobe tak zrejmé, no ak sa nič nezmení, budú oveľa hmatateľnejšie. Nie len, že nové smartfóny nebudú môcť používať Android v podobe, na akú si už užívatelia medzičasom zvykli, ale Huawei bude musieť hľadať aj iných dodávateľov hardvéru.

Dôsledkom ani nie tak obchodnej vojny, než podozrení zo špionáže, v ktorých sa Huawei takisto topí, je odmietanie jeho 5G technológií vo viacerých európskych krajinách. Čínska firma sa obvineniam vehementne bráni a tvrdí, že žiadne zadné vrátka do svojho hardvéru neinštaluje a s čínskou vládou ani nespolupracuje. Problémom je, že len veľmi málo európskych partnerov jej to aj verí.

Neštandardná situácia vyžaduje neštandardný prístup

Huawei sa preto rozhodol pre veľmi neštandardný krok, ktorého cieľom je nie len zvýšiť transparentnosť podnikania v oblasti 5G, ale aj zachovať prístup na trhy, na ktorých by mal inak dvere zatvorené. Šéf spoločnosti Ren Žengfei uviedol, že je by bol ochotný predať alebo licencovať 5G technológiu niektorej zo západných spoločností. Západných najskôr preto, aby sa náhodou nedostali do rúk ázijských rivalov. Ako uviedol magazín The Economist, súčasťou obchodu má byť rozsiahly prístup k existujúcim patentom v oblastí 5G, technologickým návrhom, ale aj zdrojovým kódom.

Ak by takto vyzerala odpoveď Huawei na americké obvinenia zo špionáže, mohla by pre firmu priniesť veľmi pozitívny zvrat v dokonale zauzlenej situácii. Problémom je, že zatiaľ nevedno, kto by v Európe mohol byť potenciálnym záujemcom o technológiu. Ericsson ani Nokia to dozaista nebudú. Rovnako tak možno pochybovať aj o záujemcovi z radov amerických firiem, ktorý by si na seba zobral riziko, že sa svojim rozhodnutím dostane do nevôle prezidenta Trumpa. Zároveň je potrebné pozerať sa na celú vec aj v kontexte morálneho zastarávania. Duševné vlastníctvo, ktoré ma dnes hodnotu desiatok miliárd dolárov sa môže v priebehu niekoľkých rokov stať zastaralým.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Spojené štáty #sankcie #5G #Huawei #5G sieť