Test: Už aj zuby si je možné umyť s pomocou mobilu. Kefka s ním komunikuje cez Bluetooth

Už aj zubné kefky sa vám môžu prihovárať cez mobilnú aplikáciu. Inteligentná zubná kefka od Philips má zaujímavé funkcie, no aj vysokú cenu, ktorá mnohých od kúpy odradí.

28.09.2019 10:00
Philips, SoniCare Diamond Smart Foto:
Inteligentná zubná kefka Philips Sonicare DiamondClean Smart s vlastnou mobilnou aplikáciou.
debata

Niektorí nimi opovrhujú, iní si ich pochvaľujú. Pravdou však je, že čoraz viac domácností je prešpikovaných smart výrobkami. Nie sú to len robotické vysávače, ale aj hlasové asistentky, žiarovky ovládané mobilom alebo žalúzie reagujúce na slnečný svit. Inteligentné výrobky možno nájsť už aj v kúpeľniach, počnúc váhami, ktoré sledujú množstvo tuku a svalov, až po elektrické zubné kefky s vlastnou mobilnou aplikáciou. Zubnú kefku, ktorá má prívlastok „smart“, množstvo senzorov a dokonca aj vlastnú aplikáciu, sme mali možnosť vyskúšať.

Nie je 300 eur za sonickú kefku už priveľa?

Ak by ste sa pozreli najprv na cenovku, zistili by ste, že kefka s krkolomným názvom Philips Sonicare DiamondClean Smart patrí medzi vôbec najdrahšie. Tristo eur za sonickú kefku nie je málo, no Philips sa snaží presvedčiť, že takáto cena má opodstatnenie. Záujemca si priplatí nie len za materiály a množstvo čistiacich režimov, ale paradoxne aj za zážitok v podobe virtuálneho asistenta. DiamondClean Smart dostala vlastnú mobilnú aplikáciu, ktorá na začiatku ohúri, no neskôr môže byť jej používanie na príťaž. Tak či onak, je veľmi zaujímavým nástrojom na kontrolu kvality umývania zubov.

Zubná kefka ponúka na výber množstvo režimov... Foto: Tomáš Švec
Philips Sonicare DiamondClean Smart, zubná kefka Zubná kefka ponúka na výber množstvo režimov čistenia zubov.

Spolu s kefkou výrobca do veľkej škatule pribalil manuál a rôzne drobnosti ako priehľadný plastový obal na štyri hlavice, ktoré sú aj súčasťou balenia, no nie sú nijako špeciálne označené, čo je škoda. Pre pochopenie na čo slúžia a čo znamenajú skratky G3, C3, W3 musí človek zaloviť do manuálu. Poteší aj kvalitné pogumované cestovné puzdro s vlastným USB káblom pre bezdrôtové nabíjanie uloženej kefky.

V domácich podmienkach sa kefka nenabíja na podstavci alebo pripojením kábla. Na nabíjanie je určený pohár vložený do kovového podstavca s indukčným nabíjaním. Kefku stačí do neho vložiť a začne sa nabíjať, na čo upozorní zavibrovaním a LED diódami.

Veľká variabilita, no aj dlhé minúty strávené nastavovaním

Ak si otvoríte manuál, dozviete sa, na čo slúžia jednotlivé čistiace hlavice. Jedna je určená pre intenzívne čistenie a odstraňovanie zubného plaku (Premium Plague Control), druhá na čistenie a bielenie zubov (Premium White), tretia na starostlivosť o ďasná (Premium Gum Care) a štvrtá na čistenie jazyka (TongueCare+). V ponuke ich je však oveľa viac, no tie si už musí majiteľ zakúpiť samostatne. Nie sú pritom najlacnejšie. Za štyri nadstavce zaplatí bezmála 30 eur. Zaujímavé tiež je, že všetky pribalené hlavice mali o čosi tvrdšie štetiny. Ak má niekto citlivé zuby, mal by tomu prispôsobiť aj intenzitu čistenia alebo si dokúpiť hlavice s mäkšími štetinami. To isté platí aj pre ľudí, ktorí používajú napríklad zubný strojček.

Aplikácia upozorňuje, na ktorú časť zubov sa má... Foto: Tomáš Švec
Philips Sonicare DiamondClean Smart Aplikácia upozorňuje, na ktorú časť zubov sa má užívateľ pri čistení viac zamerať.

Na výber je päť režimov čistenia a tri režimy oscilácie – jemný, stredný a intenzívny. Pri intenzívnom režime sa štetiny pohybujú s najvyšším kmitočtom, ktorý má zároveň najvyššiu čistiacu schopnosť. Pri čistení nie je potrebný tlak, práve naopak. Pri väčšom prítlaku sa podstavec kefky rozsvieti na fialovo a upozorní, že je potrebné zvoľniť. Výber správneho režimu čistenia môže byť pre niekoho tiež veda. Režim Clean slúži na bežné čistenie, režim White+ s vyššou intenzitou na čistenie zubov od povrchových nánosov z čaju či kávy, Deep Clean+ na hĺbkové čistenie, Gum Health na čistenie pri krvácajúcich ďasnách a Tongue Care na vyčistenie jazyka od bieleho povlaku.

Jedna kefka aj na čistenie jazyka

Režimy sa vyberajú samostatným tlačidlom. O ich aktivácii informujú LED diódy na kefke. Režimy však nie je možné prepínať v priebehu čistenia. Počas čistenia sa tlačidlom mení len intenzita. Kefka okrem iného dokáže detegovať nadstavce a podľa toho sama navrhuje vhodný režim.

Špecialita kefky sa však ukrýva úplne inde – v smartfóne, s ktorým cez Bluetooth komunikuje. Kefka má totiž vlastnú aplikáciu Sonicare, ktorá užívateľa naviguje pri čistení zubov a poskytuje mu aj zopár rád ako si zuby čistiť efektívnejšie.

Aplikácia v mobile poskytuje návod na správne... Foto: Philips
Philips, DiamondClean, sonická zubná kefka Aplikácia v mobile poskytuje návod na správne čistenie zubov.

Pridaná hodnota je najmä v mobilnej aplikácii

Pri úvodnom spárovaní a ešte pred prvým čistením zubov vás mobilná aplikácia chvíľu zdrží. Musíte si v nej vybrať či a aké dáta chcete s Philipsom zdieľať, aké problémy pri ústnej hygiene máte, a aký výsledok chcete čistením zubov dosiahnuť. Ak máte problém s krvácajúcimi ďasnami a vašim cieľom je zlepšiť starostlivosť o ne, kefka vám navrhne čistenie dvakrát do dňa pomocou špeciálnej hlavice. Zubnú niť kefka zastúpiť nedokáže, odporučí vám preto, aby ste ju na záver nevynechali. Zaujímavé je, že ak zabudnete pri čistení zubov na mobil a aplikáciu si nezapnete, kefka do mobilu pošle informáciu o prebiehajúcom čistení a aplikácia sa vás spýta, či ste si nezačali náhodou čistiť zuby bez nej.

Sonická kefka Philips má svoj vlastný softvér,... Foto: Philips
Philips, DiamondClean, sonická zubná kefka Sonická kefka Philips má svoj vlastný softvér, ktorý je potrebné občas aktualizovať.

Niekoho to možno prekvapí, ale aj zubná kefka má svoj vlastný softvér, ktorý je potrebné raz za čas aktualizovať. Hneď po prvom spárovaní nás aplikácia vyzvala, aby sme firmvér aktualizovali. Pred pár rokmi by nikto o podobnej technickej perličke v zariadení akým je zubná kefka ani len nepomyslel. Rovnako je to aj pri množstve senzorov, ktorými je vybavená. Okrem tlakového senzoru má aj gyroskop, ktorý sleduje pohyb kefky pri čistení. Pretechnizovaná domácnosť nemusí voňať každému, najmä ak aj najobyčajnejší predmet má už v sebe zabudovanú prinajmenšom batériu, čip a Bluetooth. Pre technologických nadšencov však môže byť aj inteligentná zubná kefka zaujímavá natoľko, že budú ochotní zo svojho účtu vytiahnuť tri stovky na jej kúpu.

Philips Sonicare DiamondClean Smart – cena: 320 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva

  • kvalitné vyhotovenie a použité materiály
  • netradičné rýchlonabíjanie
  • výdrž na batériu
  • množstvo inteligentných režimov čistenia zubov
  • kefka na čistenie jazyka
  • doplnková mobilná aplikácia

Negatíva

  • cena
  • dlhšie úvodné nastavovanie mobilnej aplikácie
  • väčšie čistiace hlavice
  • drahé náhradné hlavice
Sonická kefka Philips má svoj vlastný softvér,...
Aktualizácia firmvéru je veľmi svižná.
+6Aplikácia monitoruje priebeh čistenia aj jeho...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentná domácnosť #sonická zubná kefka #Philis #DiamondClean