Jadrové útoky mali v USA riadiť systémy zo 70. rokov. V roku 2019 ich vymenili

Vek nie je hendikep. Neplatí to síce vždy, no minimálne pri americkom systéme na riadenie jadrového útoku to platí do bodky. Systém má takmer 50 rokov a stále sa spolieha na diskety, ktoré sa už ani nevyrábajú. Spojené štáty tak uvažujú o jeho postupnej výmene.

24.10.2019 17:00
balistická raketa, trident, odpálenie, raketa Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Verili by ste, že pri koordinácii prípadných útokov jadrovými zbraňami sa Spojené štáty až donedávna spoliehali výhradne na zastaralé diskety? Nie je to žiaden hoax. Spojené štáty naozaj od 70. rokov minulého storočia nezmenili spôsob, akým by riadili prípadný jadrový útok. Diskety s riadiacimi príkazmi sú súčasťou takzvaného Stretegického automatizovaného riadiaceho a kontrolného systému (skr. SACCS).

Systém SACCS je využívaný bezpečnostnými zložkami na odosielanie núdzových správ z riadiacich centier. Vďaka tomu, že bol vytvorený v čase, keď internet ani neexistoval, je nemožné sa doň nabúrať a získať nad ním kontrolu. „Nemôžete sa nabúrať do niečoho, čo nemá IP adresu. Je to veľmi unikátny systém, ktorý je síce starý, no veľmi dobrý,“ uviedol pre server Engadget americký plukovník Jason Rossi. Pomocou systému je možné koordinovať nie len jadrový útok, ale aj štart medzikontinen­tálnych balistických rakiet či pohyb lietadlových lodí. Jeho súčasťou je archaický počítač IBM Series 1, takisto zo 70 rokov.

Ministerstvo obrany si dalo za cieľ do roku 2017 upraviť systém uchovávania dát a vymeniť prenosné a pevné terminály. Až po dvoch rokoch sa začali objavovať indície, že táto misia bola úspešná, a že systém SACCS už používa novšie komponenty. S najväčšou pravdepodobnosťou tak diskety nahradili iné riešenia na uchovávanie a výmenu dát. Aké, zatiaľ nevedno.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Spojené štáty #jadrová hlavica #jadrový útok