K ISS smeruje nákladná loď Cygnus. Budú si môcť austronauti piecť sušienky?

Nákladná kozmická loď Cygnus NG-12 spoločnosti Northrop Grumman odštartovala v sobotu o 14.59 h SEČ z kozmodrómu na ostrove Wallops Island ležiacom pri pobreží amerického štátu Virgínia k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Vezie tam viac ako 3,7 tony zásob a technického vybavenia, informovala agentúra DPA.

02.11.2019 17:35
Nákladná kozmická loď Cygnus NG-12, raketa Foto: ,
Nákladná kozmická loď Cygnus NG-12 vezie k Medzinárodnej vesmírnej stanici viac ako 3,7 tony zásob a technického vybavenia.
debata (50)

Kozmickú loď vyniesla do vesmíru nosná raketa Antares. Na ISS dopraví aj materiál na niekoľko experimentov. Súčasťou nákladu je i rúra na pečenie, pomocou ktorej si astronauti budú môcť pripraviť čerstvé jedlo, ako napríklad sušienky.

„Pri budúcich dlhodobých vesmírnych misiách môže mať čerstvo upečené jedlo pre členov posádky psychologické a fyziologické výhody a budú mať na výber širšiu škálu výživnejších jedál,“ uviedol na svojej stránke americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Posádka ISS bude testovať aj vestu AstroRad určenú na ochranu astronautov pred nebezpečným žiarením vo vesmíre. Vesta je tiež navrhnutá ako dodatočná ochrana ľudí na Zemi pracujúcich v prostrediach, kde môžu byť vystavení rádioaktívnemu žiareniu.

S ISS sa loď Cygnus NG-12 spojí v pondelok. Zároveň to bude prvýkrát, čo sa na obežnej dráhe okolo Zeme ocitnú dve kozmické lode Cygnus. Loď Cygnus NG-11 odštartovala 17. apríla a po odpojení sa od ISS v auguste sa stále nachádza na obežnej dráhe.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vesmír #ISS #astronauti #Cygnus #vesmírna raketa