Nový rekordér. Xiaomi predstavilo prvý mobil so 108-megapixelovým foťákom

Novinka od Xiaomi získala najvyššie hodnotenia v kvalite fotiek. Na ukladanie fotiek tiež bude treba viac miesta a na ich spracovanie aj väčší výkon.

06.11.2019 13:17
debata (4)

Hra o megapixely pokračuje. Xiaomi predstavilo mobil s foťákom s rekordným rozlíšením 108 Megapixelov. Predávať ho bude zatiaľ len na domácom čínskom trhu. Xiaomi Mi CC9 Pro je prvým fotomobilom na svete, ktorý disponuje takto vysokým rozlíšením. Snímač pre Xiaomi vyrobil konkurenčný Samsung, ktorý ho v budúcnosti plánuje použiť aj vo vlastných produktoch.

Xiaomi tvrdí, že fotky zachytené hlavným snímačom sú extrémne ostré a bohaté na detaily. Finálna fotka má však rozlíšenie 27 Megapixelov, nakoľko telefón štandardne spája štyri pixely do jedného. Dôvodom je zlepšenie obrazových vlastností snímky a výrazne zníženie šumu. Pri tak vysokej hustote pixelov a tak malom snímači totiž hrozí, že elektrická aktivita na jednom pixeli ovplyvní vedľajší pixel, čoho výsledkom je digitálny šum.

Pixely zas kvôli svojej malej veľkosti zachytávajú menej svetla a fotenie by tak bolo možné len pri dennom svetle. Senzor od Samsungu je síce o čosi väčší (teda pixely sú rozmiestnené na väčšej ploche), no zároveň kombinuje štyri pixely do jedného, pričom každá matica zdieľa rovnaký farebný filter na identifikovanie červeného, zeleného a modrého svetla. V prípade potreby a za predpokladu dobrých svetelných podmienok však môže užívateľ aktivovať aj režim plného 108-Megapixelového rozlíšenia.

Telefón sa vďaka kvalite fotiek na serveri DxO Mark dostal na prvé miesto v kvalite fotiek spolu s telefónom Huawei Mate 30 Pro, keď v hodnotení získal 121 bodov. Recenzenti však mobilu vytkli obmedzený dynamický rozsah, kvôli ktorému je snímač schopný zachytiť vo vybraných scénach menej detailov než niektorí jeho konkurenti.

Väčšie nároky na výkon aj kapacitu pamäte

Dôležité je tiež poznamenať, že fotky s extrémnym rozlíšením so sebou prinášajú aj vyššie nároky na úložný priestor a výpočtovú silu. Inak povedané, ak by ste s takýmto mobilom fotili stále pri plnom rozlíšení, rýchlejšie by ste zaplnili pamäť a oveľa častejšie by ste ho nabíjali.

Xiaomi CC9 Pro má okrem hlavného snímača aj ďalšie štyri foťáky. Druhý má 5-Megapixelový snímač a teleobjektív s 5-násobným optickým priblížením (10-násobné hybridné priblíženie), 12 Megapixelový snímač s teleobjektívom na portréty, 20-Megapixelový snímač s ultraširokouhlým objektívom a 2-Megapixelový makro foťák. Predná kamera má 32 Megapixelov a ukrýva sa v kvapôčkovom výreze podobne ako kamera vo foťáku Huawei P30 Pro.

Ostatné parametre telefónu by mali byť identické s tými z najnovšieho mobilu Mi Note 10. To znamená 6,47-palcový AMOLED displej so zabudovanou čítačkou odtlačkov, procesor Snapdragon 730G, 6 až 8 GB pamäť a 128 GB úložisko. Xiaomi bude mobil predávať na čínskom trhu za cenu približne 360 eur, respektíve 399 eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #fotografie #Xiaomi #megapixel