Americkí lekári už liečia drogovú závislosť mozgovými implantátmi

Vedci v Spojených štátoch v rámci prvých klinických testov skúšajú liečiť závislosť na opiátoch pomocou mozgových implantátov. Ich úlohou je potláčať chuť na drogy.

12.11.2019 10:30
skleroza, mozog Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Blíži sa doba mozgových implantátov, ktoré budú ovplyvňovať emócie, potreby či myslenie? Nie tak úplne. Americkí vedci sú však na stope veľkému prielomu v liečbe závislostí na drogách a opiátoch. Niekoľkým drogovo závislým pacientom do mozgu vložili elektródy, ktoré majú pomocou impulzov potláčať chuť na opiáty.

Zariadenie označované ako hĺbkový stimulátor mozgu má meniť mozgové synapsy a upravovať prenos vzruchov z bunky do bunky. Podobné zariadenie bolo s rôznym stupňom úspešnosti testované aj pri liečbe Parkinsonovej choroby, obsendantno-kompulzívnych porúch, depresie či epilepsie. K jeho využitiu sa však lekári uchyľujú len, ak štandardné metódy liečby zlyhajú.

Elektródy umiestnené hlboko v mozgu

Stimulátor funguje podobne ako kardiostimulátor. Elektródy lekári vkladajú do mozgu cez dieru v lebke o veľkosti malej mince. Cieľom je umiestniť ich až do časti párového jadra zodpovedného za niektoré emócie ako je potešenie, odmena, smiech či strach. Táto časť mozgu je zároveň tou, ktorá najintenzívnejšie reaguje na opioidy.

Elektródy sú spojené s digitálnym stimulátorom poháňaným batériou, ktorý má pacient umiestnený za kľúčnou kosťou. Pulzy s voliteľnou intenzitou, ktoré zariadenie posiela do mozgu, majú regulovať nerovnováhu v danej časti mozgu. Vďaka tomu má pacient cítiť menšiu potrebu siahnuť po drogách. Paradoxom pritom je, že vedci zatiaľ tomuto mechanizmu presne nerozumejú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Spojené štáty #drogová závislosť #vedci #výskum #mozgový implantát