Vedci vyvinuli 'šmykľavku' pre toalety. Špeciálny klzký náter má šetriť vodu

Niekedy prídu vedci s veľmi netradičnými nápadmi, ktoré majú vo výsledku zmysel. Tím výskumníkov z americkej Pensylvánskej univerzity vytvoril špeciálny extrémne klzký náter pre toalety. Náter má znížiť spotrebu vody až o 90 percent.

19.11.2019 15:05
toaleta, čistenie Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Okrem sprchovania a umývania sa v domácnostiach najviac vody spotrebuje na splachovanie toalety. Častokrát pritom stačí spláchnuť len čiastočne a neminúť tak celú niekoľko litrovú nádržku s vodou.

Vedcom z Pensylvánskej univerzity v Spojených štátoch sa podarilo vyvinúť špeciálny, extrémne klzký, náter do toalety, ktorý má znížiť spotrebu vody až o 90 percent. Vďaka náteru údajne nebude potrebné tak časté splachovanie, nakoľko stolica a moč sa nebudú zachytávať na stenách toalety. „Náš tím vyvinul robustný, ekologický, tekutý a antibakteriálny náter, ktorý môže bežné toalety premeniť na samočistiace,“ uviedol profesor Tak-Sing Wong z Pensylvánskej univerzity.

Úlohou náteru je okrem nepriľnavosti zamedziť aj tvorbe baktérií, ktoré rozkladaním moču alebo stolice môžu spôsobovať nepríjemný zápach. Náter má podobné vlastnosti ako teflón, no je výrazne klzkejší. To, že sa do toalety aplikuje však neznamená, že budú ľudia prestanú toalety splachovať, splachovať by ich však mali výrazne menej. Náter má podobu spreja a naniesť ho je možné prakticky do akejkoľvek toalety. Po približne 50 spláchnutiach je potrebné aplikovať ho znova.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #toaleta #záchod #splachovanie #spotreba vody