Test: Čistička vzduchu Roger imunitu neposilí, no potlačí alergické príznaky

Vyskúšali sme čističku vzduchu, ktorá za hodinu trikrát prefiltruje vzduch v miestnosti. Roger od firmy Stadler Form má zaujímavé funkcie a jednoduché ovládanie, no chýba mu mobilná aplikácia.

27.11.2019 09:00
Stadler Form, Roger, čistička vzduchu Foto:
Ilustračné foto - čistička vzduchu Stadler Form Roger.
debata

Je to možno paradox, ale vetraním si do miestnosti nevpustíte len čistý vzduch, ale častokrát aj množstvo alergénov a prachových častíc. Až tak veľmi pritom nezáleží, či bývate na dedine alebo v meste, znečistený vzduch nájdete všade. Kým v meste je takáto situácia celoročne, na dedinách je hlavná sezóna počas jari a v zime. Na jar je vzduch nasýtený peľom a rôznymi alergénmi, v zime zas jemnými PM časticami zo spaľovania uhlia a dreva. Ako uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav, škodlivosť častíc typu PM10 závisí nie len od ich veľkosti, ale aj od zloženia. Častice sadzí zo spaľovania uhlia či naftových motorov môžu byť dlhodobo nebezpečné.

Nízka kvalita vzduchu môže potrápiť aj na dedine

Obyvateľov miest zas môžu trápiť najmä plyny zo spaľovacích motorov, ktoré ľahko preniknú do domácnosti aj cez krátke vetranie. Riešení je niekoľko. Napríklad vetrať v noci, keď po meste jazdí minimum áut a na dedinách zas vetrať cez deň, keď sa nekúri, alebo sa kúri menej intenzívne. Iným riešením je použitie čističky vzduchu, ktorých je na trhu niekoľko. Jednu takú sme mali možnosť vyskúšať a prinášame vám postrehy z niekoľkomesačného používania modelu Roger od firmy Stalder Form – tak počas jarnej ako aj začiatku zimnej sezóny.

Indikačný LED pás informuje o aktuálnej kvalite... Foto: Tomáš Švec
Stadler Form, Roger, čistička vzduchu Indikačný LED pás informuje o aktuálnej kvalite ovzdušia.

Keďže v domácnosti viacerí trpia peľovými alergiami, dosiahnuté výsledky je možné objektivizovať. Pri testovaní sme tiež použili smartfón CAT S61, ktorý obsahuje senzor detegujúci kvalitu ovzdušia. Pred používaním čističky bola kvalita ovzdušia v miestnostiach len priemerná alebo miestami nízka až veľmi nízka. Čističku sme skúšali na dedine, takže sme boli exponovaní tak poletujúcim peľovým časticiam ako aj časticiam typu PM10 počas vykurovacej sezóny.

Filtovať vzduch môže nonstop. Neruší ani v noci

Stadler Form predáva čističku Roger v dvoch variantoch – menšiu s prívlastkom Little, pre menšie miestnosti, a väčšiu pre väčšie obytné plochy a kancelárie. Testovaný väčší model Roger sa hodí do miestností s veľkosťou 74 m2 alebo 185m3, čo zodpovedá ploche priemerného dvojizbového bytu. Čistička má päť úrovní výkonu s možnosťou automatickej regulácie. Zapnutá môže byť nonstop, keďže výkon je v udržiavacom režime (pri automatickej regulácii) len 6 Wattov. Pri intenzívnom filtrovaní vzduchu sa môže výkon vyšplhať na 100 Wattov. O tom, či je vzduch znečistený málo, stredne alebo veľmi sa užívateľ dozvie prostredníctvom farebného pásu v prednej časti čističky v mieste nasávania vzduchu. Ak je pás modrý, kvalita vzduchu je dobrá. Žltý indikuje zhoršenú a červený zlú kvalitu vzduchu.

Porovnanie HEPA filtrov - vľavo filter po 6... Foto: Tomáš Švec
Stadler Form, Roger, čistička vzduchu Porovnanie HEPA filtrov - vľavo filter po 6 mesiacoch používania, vpravo nový filter.

Podľa toho, akú kvalitu Roger rozpozná, zvolí aj intenzitu filtrovania. Pri najnižšom výkone je čistička takmer nepočuteľná (30 decibelov), pri najvyššom výkone dosiahne hlučnosť až 65 decibelov, teda približne úroveň ruchu na frekventovanej ceste. Keďže intenzita indikátorov je pomerne veľká, je možné svetlá stlmiť alebo úplne vypnúť. To príde vhod napríklad pri spánku. Pri najvyššej intenzite dokáže Roger za hodinu prefiltrovať vzduch v miestnosti až trikrát.

Bez Wi-Fi a mobilnej aplikácie

Ak nám niečo na Rogerový chýbalo, tak pripojenie k Wi-Fi a mobilná aplikácia. Veľmi by sme privítali detailnejší rozbor kvality ovzdušia než len ten, ktorý je dostupný cez trojfarebný indikátor. Aj keď spotreba čističky vzduchu je v pohotovostnom režime zanedbateľná, diaľkové ovládanie by takisto nebolo na škodu. na druhej strane, výrobca do panela zabudoval aspoň jednotlačidlový časovač vypnutia, ktorým je možné načasovať používanie v rozpätí jednej až siedmich hodín. To oceníte najmä v noci, ak váš spánok nie je príliš tvrdý, a ak si Roger zmyslí, že vzduch potrebuje intenzívnejšie „pranie“.

Čistička má niekoľko dotykových tlačidiel a... Foto: Tomáš Švec
Stadler Form, Roger, čistička vzduchu Čistička má niekoľko dotykových tlačidiel a indikátor výmeny HEPA filtra. Jedným tlačidlom sa nastavuje aj časovač.

Súčasťou Rogera sú dva filtre. Vonkajší, takzvaný prefilter, má zachytiť väčšie nečistoty a duálny filter zas najmenšie čiastočky vrátane prachových a peľových. Duálny filter kombinuje HEPA a aktívny uhlíkový filter. Podľa výrobcu by mal zachytiť nie len jemný prach a peľ, ale aj vírusy a baktérie. Posúdiť to nedokážeme, no z vlastnej skúsenosti vieme, že veľmi dobre pracuje so zápachom ako je dym či zápach farby po maľovaní. Jeden takýto filter má životnosť zhruba osem mesiacov a jeho výmena si z vašej peňaženky vytiahne bezmála 80 eur.

Stadler Form Roger – cena: 469 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva

  • pomerne presná detekcia kvality ovzdušia
  • jednoduchosť obsluhy
  • nízka spotreba, nízky hluk
  • automatický a nočný režim
  • vzhľad/netradičné dizajnové prvky

Negatíva

  • vyššia cena
  • chýbajúce Wi-Fi a mobilná aplikácia
  • jedndouchší indikátor kvality ovzdušia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stadler Form #Roger #čistička vzduchu #pračka vzduchu