Apple, Google a Ikea spájajú sily. Chcú zjednotiť inteligentné výrobky

Viacero veľkých spoločností sa rozhodlo spojiť vo vývoji technológie, ktorá by spojila inteligentné domáce spotrebiče.

19.12.2019 17:12
inteligentná domácnosť, tablet, telefón Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nech si už kúpite akýkoľvek inteligentný výrobok, máte len veľmi obmedzené možnosti jeho prepojenia s ďalšími spotrebičmi v domácnosti. Výnimkou je, ak sú zariadenia od jedného výrobcu a je ich možné aspoň ovládať cez jednu mobilnú aplikáciu. Akonáhle však okúsite spotrebiče od viacerých výrobcov, zamotáte sa do rôznych ekosystémov, ktoré sú navzájom nekompatibilné. Jedným z mála riešení je použitie hlasovej asistentky od Google, Amazonu alebo Apple, ktorá so zariadeniami ako-tak spolupracuje a dokáže niektoré ich funkcie ovládať a kombinovať. To však stále nestačí. Viacero veľkých firiem si preto povedalo, že sa pokúsia vytvoriť platformu, ktorá výrobky s predponou “smart” zjednotí.

Technológia, ktorá má spojiť rôzne „smart“ zariadenia

Pracovnú skupinu s názvom Project Connected Home over IP založili firmy ako Apple, Google, Amazon či Ikea. Členovia skupiny si dali za cieľ nájsť riešenie, ako vytvoriť univerzálnu technológiu pre chytré spotrebiče. Technológia má zlepšiť kompatibilitu výrobkov a umožniť ich ovládanie cez užívateľom zvolenú aplikáciu. To znamená, že ovládať všetky funkcie žiarovky, reproduktora alebo televízora by malo byť možné aj cez inú aplikáciu než tú, ktorú dodáva výrobca. Firmy v spoločnom vyhlásení tiež uviedli, že univerzálna technológia a nový štandard nebudú mať za následok, že súčasné produkty prestanú fungovať.

S prvými črtami novej technológie by sa mohla verejnosť zoznámiť v priebehu budúceho roka. Zatiaľ je zrejmé len to, že protokol bude postavený na súčasnom Wi-Fi a Bluetooth Low Energy štandarde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Amazon #Ikea #inteligentná domácnosť #chytrá domácnosť