Nie väčší displej a viac foťákov, ale nový typ batérie. Huawei P40 môže byť prelomový

Môže to byť začiatok novej éry. Ak Huawei vo svojej vlajkovej lodi použije nový typ batérie, bude prvým výrobcom, ktorý tak urobí. Grafénová batéria má veľký potenciál, no niektorí odborníci sú pri jej použítí stále skeptickí.

24.12.2019 12:40
grafén, veda, technológie, štruktúra Foto:
Grafén má vlastne dvojdimenzionálnu štruktúru, v ktorej sú atómy uhlíka pospájané do tvaru včelieho úľa. Zaujímavé vlastnosti tohto materiálu by sa dali využiť napríklad na výrobu flexibilnej elektroniky alebo nových počítačových čipov.
debata

Dnešné smartfóny majú výkon porovnateľný s počítačmi spred niekoľkých rokov a ten neustále rastie. Zvyšujú sa tiež energetické nároky hardvéru, aj keď vďaka lepšej energetickej efektivite len pozvoľna. Napriek tomu len veľmi málo smartfónov vydrží nabitých viac než dva dni. Preč sú už časy, keď mobil stačilo nabiť raz za týždeň. Zo smartfónu sa stalo zariadenie, ktoré robí ľuďom spoločníka niekoľko hodín denne. Aby ustál takúto záťaž a jeho výdrž neklesla na menej než jeden deň, musia výrobcovia využívať úspornejší hardvér, ale aj batériu s väčšou kapacitou, ktorá sa odráža najmä na veľkosti samotného mobilu. Ten už nerastie do hrúbky, ale do výšky a šírky.

Grafén ako nástupca Li-Ion batérií?

Čo bude nasledovať ďalej? Nástupca Li-Ion batérie, za ktorého by sa postavila vedecká obec, sa zatiaľ nenašiel. Už dlhé roky sa pritom hovorí o nových typoch batérií, ktoré ale neprešli záťažovými testami, prípadne majú stále len podobou funkčných prototypov. Vývoj nového typu batérie trvá veľmi dlho. V rozhovore pre denník Pravda to potvrdil aj tohtoročný nositeľ Nobelovej ceny za chémiu, Akira Jošino: “Prebieha viacero výskumov. Je ale potrebné si uvedomiť, že napríklad v porovnaní s polovodičmi, vývoj nového typu batérie trvá veľmi dlho. Je to preto, lebo do vývoja vstupujú dva samostatné odbory – chémia a technické vedy, pričom časovo najnáročnejší je práve chemický výskum.”

Najväčší posun bol podľa A. Jošina zaznamenaný v oblasti pevných elektrolytov. Huawei však možno onedlho vytiahne z rukáva vlastný tromf. Povráva sa, že nová vlajková loď čínskeho výrobcu by mohla využívať “úplne nový” typ batérie s grafénom. Huawei P40 Pro by tak bol vôbec prvým smartfónom s grafénovou batériou, ktorá by mohla mať kapacitu až 5500 mAh. Nárast kapacity by neovplyvnil jej veľkosť, ktorá by sa mala pohybovať len na úrovni troch štvrtín obdobnej Li-Ion batérie.

Väčšia kapacita aj rýchlejšie nabíjanie

Grafénová batéria by okrem väčšej kapacity a menšej veľkosti mohla priniesť aj nové možnosti rýchlonabíjania. Namiesto úplneho nabitia za hodinu či hodinu a pol by 50-Wattová nabíjačka mala mobil nabiť z nuly na sto percent za 45 minút. S novinkou sa Twittri pochválila francúzska pobočka Huawei, ktorá zdieľala správu indického blogera Jaša Radž Chaudharyho. Odborníci sú však voči takýmto vyhláseniam skeptickí. Podľa nich čas pre grafén v batériách ešte nenastal a bude potrebné si naň počkať. Už o niekoľko mesiacov sa ukáže, či má Huawei naozaj v rukách nové eso.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Huawei #Li-Ion #grafén #P40 #grafénová batéria